Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Suunnittelu on ykkösjuttu

Vihdin seurakunnan kiinteistökriisi alkaa nyt hiljalleen purkautua – periaatteessa.

Kirkonkylän seurakuntatalon korjaussuunnittelmat teetetään nyt tammi-helmikuun aikana. Rakennuspiirustukset aiotaan käsitellä kirkkoneuvostossa jo tammikuun aikana.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan piirustukset hyväksyttäisiin kirkkovaltuustossa sitten helmikuussa. Töiden kilpailuttaminen saattaisi alkaa jo maaliskuussa.

Näiden päätösten tekemistä on valmisteltu pitkään ja perusteellisesti. Tie on ollut pitkä, mäkinen ja mutkainen.

Vihdin seurakunnan kiinteistökriisin keskiössä ovat olleet sisäilmaongelmien takia suljetut kirkonkylän seurakuntatalo sekä siunauskappeli.

Myös Nummelan seurakuntakeskuksessa saattaa olla mittaviakin korjaustarpeita.

Seurakunnan tilajärjestelyjen valmistelutyön aikana useat viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat saaneet seurakuntalaisilta runsaasti palautetta, myös muun muassa päättämättömyydestä ja vääristä linjauksista.

Paineet seurakuntalaisten puolelta ovat olleet ajoittain varsin kovat. Ei siis mikään ihme, että kaiken kansan puurojuhlassa kirkkoherra Pekka Valkeapää puhui erityisesti luottamuksen syntymisestä seurakuntaan.

Valkeapään mielestä luottamus syntyy kun ajatukset, sanat ja teot kulkevat yhteen suuntaan.

Seurakunnan kiinteistökriisiä pohtiessaan kirkkoherra muistutti eräiden ajattelevan, että viranhaltijat ja päättäjät eivät ymmärrä seurakuntatalon tärkeyttä. Syystäkin Valkeapää otti hyvin vakavasti tällaisen luottamuspulan.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan seurakuntien jäsenmäärät ja verotulot vähenevät tasaiseen tahtiin.

Toimintaan tarvittavat tilat eivät tämän takia voi olla ylimitoitettuja; jokainen neliö ja kuutio maksaa jotain – vajaassa käytössä olevat tilat ovat todella kalliita.

Joitain päätöksiä Vihdin seurakunnan tiloista on siis kevään mittaan odotettavissa. Tämän takia talousarvio ja taloussuunnitelma hyväksyttiin vuoden viimeisessä kirkkovaltuustossa riittävän väljinä.

Harva asia on tärkeämpää kuin perusteellinen suunnittelu.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet