Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Lisää valvontaa, lisää sakkoja?

Lakipykälistä ja asetuksista piittaamattomat ovat liikenteessä riski muille, mutta myös itselleen. Tämä on tiedetty iät ja ajat – lukemattomat surulliset ja traagiset kohtalot ovat karuja.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos valvoi alkuviikosta tehostetusti liikennettä, eikä taaskaan turhaan.

Facebook-päivityksen mukaan liikennevirrassa "tavattiin edelleen turhan paljon turvavyöttömiä ja matkapuhelinta vastoin pykäliä ajon aikana käyttäviä kuskeja."

Tiistaisessa ratsiassa poliisipartiot kirjoittivat parikymmentä sakkoa kuljettajille, jotka laiminlöivät velvollisuuden käyttää turvavyötä tai noudattaa puhelimen käyttämisestä annettuja määräyksiä.

Määräykset puhelimen käyttämisestä ovat olleet voimassa pitkään, mutta holtiton meno jatkuu, sillä poliisin valvontavoimavarat ovat vaatimattomat.

Matkapuhelimen käytön suhteen sääntönä on pidetty, ettei moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajan ole sallittua käyttää matkapuhelinta ajon aikana sillä tavalla, että puhelin on kädessä.

Mikäli moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajan tarvitsee käyttää ajon aikana matkapuhelinta, on käyttö tehtävä Minilexin mukaan hands free –laitteen välityksellä, jolloin kuljettajan kädet jäävät vapaiksi.

Nykyaikaisissa ajoneuvoissa puhelin kytkeytyy automaattisesti ajoneuvon järjestelmään käsin koskematta, mutta tästä huolimatta puhelimeen paasataan perinteiseen tyyliin. Ei siis hallita tekniikkaa tai ollaan kovin laiskoja?

Sakotettavia olisi Vihdissäkin kaiketi kymmenittäin joka ikinen aamu esimerkiksi silloin vanhemmat tuovat jälkikasvuaan kouluun. Oppi kaiken lisäksi siirtyy vanhemmilta lapsille. Tässäkin tapauksessa valitettavasti.

Tieliikennelaissa on myös ajatus tienkäyttäjän yleisistä velvollisuuksista. Tienkäyttäjänhän on noudatettava liikennesääntöjen lisäksi olosuhteiden muutoinkin edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta, jotta vaara ja vahinko voidaan välttää.

Laki ei ole kaikille sama.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet