Puheenaihe

Tarkkaile helteellä varoitusmerkkejä koirassasi ja muista myös tassut – näille roduille kuumuus on vaarallisinta

Lyhytkarvainen koira kärsii helteestä helpommin kuin pitkäkarvainen. Musta väri voi korostaa lämmön vaikutusta.

Riitta Ketola

Koiran jättäminen kuumaan autoon on vaarallista, mutta koira voi saada lämpöhalvauksen myös aurinkoisella kotipihalla tai lenkillä, vaikka lämpötila ei omistajasta tuntuisi liian kuumalta.

Ilmatieteen laitos varoittaa tällä viikolla tukalasta helteestä.

– Riskiryhmään kuuluvat etenkin pienet pennut sekä iäkkäät ja sairaat koirat, kertoo vakuutusyhtiö Ifin eläinlääkäri Heidi Elomaa.

– Lyhytkuonoiset rodut, kuten mopsit ja ranskanbulldoggit, kestävät erittäin huonosti kuumuutta, koska lyhyiden hengitysteiden vuoksi kuuma ilma ei ehdi viilentymään ennen kuin se menee keuhkoihin,

Lyhyt turkki, etenkin musta, altistaa lämpöhalvaukselle helpommin kuin pitkä turkki, koska auringon paahde pääsee suoraan lemmikin iholle.

– Kuumana päivänä lenkit pitää ajoittaa aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan. Koiraa voi olla myös tarpeen ohjata aurinkoisella pihalla varjoon, opastaa Elomaa.

– Nykyään koiran saa ottaa monelle terassille mukaan, mutta silloin omistajankin pitää istua varjossa ja varata raikasta juomista myös lemmikille.

Aurinkoisina kesäpäivinä lenkkeillessä kannattaa huomioida asfaltin kuumeneminen.

– Harva on testannut itse paljasjaloin, kuinka polttavaksi asfaltti kuumenee. Koiran tassut ovat kuitenkin yhtä lailla herkät, huomauttaa Elomaa.

– Jos on joutunut kävelyttämään koiraa kuumalla asfaltilla, tassut tulee tarkastaa ja tarvittaessa hoitaa kärsineitä anturoita esimerkiksi tassurasvalla.

Tarkkaile näitä merkkejä koirassasi

Reagoimista vaativia hälytysmerkkejä ovat, jos koira ei toivu rasituksesta, läähättää jatkuvasti ja alkaa mennä veltoksi ja reagoimattomaksi.

Ensihoitona koira pitää viedä viileään paikkaan, kuten kylmälle kaakelilattialle. Viileää vettä voi valella etenkin alaraajoille.

Päätä voi viilentää asettamalla kylmän, märän pyyhkeen pään päälle.

Koiralle tulee tarjota raikasta vettä, mutta ei pakkojuottaa.

Nämä ohjeet toimivat, vaikka koira olisi vain uupunut lämmöstä eikä kyse olisi varsinaisesta lämpöhalvauksesta. Jos oireet ovat vakavampia ja viittaavat lämpöhalvaukseen, on lähdettävä välittömästi lähimmälle eläinlääkäriklinikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tätä on pelätty: Superbakteeri tarttui koiran ja ihmisen välillä Suomessa – voi aiheuttaa vakavia tulehduksia6.7.2018 11.23

Kommentit (1)

Kommentit

Entäs lapset? Kaksi otsikkoa

Entäs lapset? Kaksi otsikkoa koirista helteellä ja sinilevän vaarasta koirille. Entäs lapset? Onko se nyt sitten niin, että Hän=koira on se tärkeämpi asia elämässä ja perheessä, kuin se=lapsi???

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat