Puheenaihe

Tuhannet suomalaiset haksahtivat jättimäiseen Wincapita-huijaukseen 10 vuotta sitten – USU: Takaisin saatu yli 30 miljoonaa, korvauksia aletaan maksaa 2019

Kuvituskuva.

Arkisto

Puolet Wincapita-pyramidihuijauksessa valtiolle tuomittuja rikoshyötyrahoja on saatu perittyä, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Yli 600 henkilöä on määrätty tuomioistuimissa menettämään kaikkiaan 63,3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä takaisin on saatu 32 miljoonaa.

Kolmasosalta eli noin 200:lta tuomitulta rahoja ei ole saatu perittyä joko lainkaan tai osittain. 

Oikeusrekisterikeskus on saanut tähän mennessä runsaat 1 400 hakemusta, joilla sijoitusklubissa rahansa menettäneet hakevat korvauksia valtiolta. Korvaushakemusten yhteissumma on tällä hetkellä 29,3 miljoonaa euroa. Hakemuksia tulee oikeusrekisterikeskukseen edelleen.

Korvausten maksaminen menee kuitenkin pitkälle ensi vuoteen, koska oikeusrekisterikeskus joutuu pyytämään suurimmalta osalta hakijoista lisäselvitystä korvaushakemuksiin.

Rikoshyötyasiantuntija Jaakko Haaparanta oikeusrekisterikeskuksesta sanoo USU:lle, että valtiolla on 10 vuotta aikaa periä saatavia. Kaikkia rahoja tuskin saadaan takaisin, sillä osa tuomituista on todettu ulosotossa varattomaksi.

Jos rahat eivät riitä kaikkiin haettuihin korvauksiin, summa jaetaan korvausten mukaisessa suhteessa korvausta hakeneiden kesken.

WinCapitaa on kuvattu "Suomen suurimmaksi pyramidihuijaukseksi". Se antoi itsestään kuvan "sijoitusklubina", johon pääsi sisään vain kutsuttuna ja sijoittamalla loppuvaiheessa jopa tuhansia euroja. 

Krp:n mukaan 10 000 henkilöä teki sijoituksia Wincapitaan, ja rahaliikenteen yhteismäärä nousi lähes sataan miljoonaan euroon.

Wincapitan verkkosivut toimivat kolme vuotta, kunnes 7. maaliskuuta 2008 palvelu sulkeutui. 

Helsingin hovioikeus langetti jutun päätekijälle Hannu Kailajärvelle viiden vuoden vankeusrangaistuksen vuonna 2013.

Tuomio tuli törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Korkein oikeus ei antanut asiassa enää valituslupaa.

Kailajärven naisystävän katsottiin syyllistyneen avunantoon törkeään petokseen ja rahankeräysrikokseen, ja hänet tuomittiin vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

USU:n mukaan oikeusministeriö esittää ensi vuoden budjettiin 20 miljoonan euron määrärahaa vahingonkorvausten maksamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

No. Mukaan menneet halus

No. Mukaan menneet halus helppoa hilloo ja aina ei mene tuubiin. Tangokoulun edesmenny maikka pillitti samasta asiasta. Oli kuitenkin milli pistää poikimaan huijareille, tuli pyrstölle ja itku alko. Ahneus on...

Oikeusrekisterikeskus on

Oikeusrekisterikeskus on tähän mennessä saanut 1400 anomusta joilla sijoitusklubissa rahansa menettäneet hakevat korvauksia valtiolta???? Korvaushakemusten yhteissumma on tällä hetkellä 29,3 miljoonaa €uroa. Hakemuksia tule lisää oikeusrekisterikeskukseen edelleen. Mikä korvaaja on valtio yksityisten huijareiden sijoituksiin sotkeutuneiden ahneiden tappioihin? Kansankapitalismi näkyy taas tappioiden vastuun siirrosta veroa maksaville kansalaisille. Joilla ei pidä olla mitään vastuuta yksityisten tekemistä "sijoituksista". Ei myöskään EU:n rahoitussuojien joita käytetään muiden maiden yrittäjien rahoitukseen mutta ei demokraattisesti valvota. Eikö kansalaiset ymmärrä, että heillä on vastuu myös yritysten palkoista ja veloista vaikka luottamushenkilöt heitä aktivoivat ja verovaroista maksetaan heidän palkkansa. "Palkan" joka on sosiaalinen tuki jolla saavat tarvitsemansa. Mielenkiintoista seurata kuinka kauan tämä voi jatkua ennen romahdusta. Odotetaanko sotaa joka kyllä tuo sitä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, kun kenelläkään ei ole kovin paljon parempaa kuin köyhimmillä. Kuka tutkisi luottamushenkilöiden tekemät Talvivaarat ja muut tukitoimet? Kannattaisi myös miettiä mitä seuraa jos tiedon antajat rikoksista pannaan julkiseen rekisteriin? Eihän kukaan muu kuin virkahenkilö voi tuollaista ehdottaa. Kun sillä on varma seuraus, ettei kukaan sen rekisterin jälkeen kerro mistään mitään. Ehkä tuo on tarkkaan harkittu hanke Syytesuojan lisäksi.

"Yli 600 henkilöä on määrätty

"Yli 600 henkilöä on määrätty tuomioistuimissa menettämään kaikkiaan 63,3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä takaisin on saatu 32 miljoonaa." Käsitin niin, että ne ketkä on saaneet rahaa tästä huijauksesta menettävät ne ja ne rahat jaetaan hävinneiden kesken. Tietenkin siinä suhteessa miten rahaa saadaan perittyä. Valtio =(veronmaksajat) eivät siihen osallistu. Jokainen hävinnyt voi tietenkin saada rahaa vain maksimissaan sen minkä on menettänyt.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat