Puheenaihe

Oho! Saku-olut on nyt halvempaa K-kaupassa Helsingissä kuin Tallinnassa – "Historiallista"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Virolainen talouteen keskittyvä Rahageenius-sivusto uutisoi historialliseksi nimittämästään käänteestä Helsingin ja Tallinnan ruokakorien hinnoissa.

Sivuston tekemän vertailun mukaan tölkki virolaista Saku Originaal -olutta maksaa nyt enemmän Tallinnan keskustan Rimi-marketissa kuin K-kaupassa Helsingissä, Helsingin yliopiston metroaseman lähellä.

Helsingissä 0,33 litran Saku-tölkki maksaa pantin kanssa 1,02 euroa, kun Tallinnassa pantillinen kokonaishinta on 1,09 euroa. Olut ei tosin ole aivan samaa, sillä Helsingissä myytävä Saku on vahvuudeltaan 4,4-prosenttista. Tallinnassa myytävä olut on 4,7-prosenttista.

Rahageenius-sivuston mukaan oluttölkkien hintavertailu paljastaa silti enemmän näiden kahden kaupungin välisestä hintatasosta kuin Virossa olisi osattu ikinä odottaa.

Viimeisten 20 vuoden Tallinnasta ei ole kannattanut lähteä lahden yli ostoksille. Nyt tämä aika on ohi, sivusto kirjoittaa.

Sivusto muistuttaa, ettö Suomessa keskimääräinen palkkataso on 2,6 kertaa korkeampi kuin Virossa. Vaikka Tallinnan ja Helsingin hintatasot ovat lähestyneet toisiaan, on virolaisten ostovoima siten selvästi heikompi kuin suomalaisten.

Sivuston ruokakorivertailu paljastaa, että oluen ohella moni muukin ruoka on Helsingissä nyt edullisempaa kuin Tallinnassa. Helsingissä K-kaupassa myytävä kotimainen kurkku lyö selvästi Tallinnan Rimi-marketin hinnan. Helsingissä kurkkukilo maksaa 2,49 euroa, kun Tallinnassa hinta on 4,99 euroa.

Myös Valion raejuusto ja 10 kappaleen kananmunarasia on Helsingissä edullisempaa kuin Tallinnassa.

Tallinnassa halvemmalla saa 0,5 litran A. Le Coq -olutta, Cream Bonjour -juustoa, jauhelihaa, 0,5 litran Coca-Colaa ja kirsikkatomaatteja.

Rahageeniuksen mukaan vertailu vahvistaa, että Viro ei ole enää edullinen maa alkoholiostoksiin. Alkoholiveron korotukset ovat puhuttaneet Virossa etenkin kauppiaita ja matkailubisnestä, sillä niiden arvioidaan karkottaneen maasta suomalaisturisteja.

Helsinkiläisittäin tarkasteltuna vertailua arvioitaessa kannattaa muistaa, että Helsingin yliopiston metroaseman K-market ei ole kaupungin halvimpia ruokakauppoja. Toisaalta saman voi todeta Tallinnan keskustan Rimi-kaupasta, jota halvempiakin ruokakauppoja kaupungista löytyy.

Hintavertailun nosti esille torstaina Estofennia-sivusto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hakattu suomalaisnainen kuoli ja mies lensi läpi Viru-hotellin ikkunan, huusivat 1980-luvun otsikot mutta nyt se on historiaa – "Tallinna on jo viihtyisämpi kuin Helsinki"20.11.2018 20.31

Kommentit (6)

Kommentit

Niin ne vaan asiat muuttuu,

Niin ne vaan asiat muuttuu, kohta on Virolaiset täältä viinaa rahtaamassa ja pitävät tätä vähän sellaisena B-luokan maana, kuten Suomalaiset on Viroa vähän pitäneet. Meillä Suomessa on niin vahva tahtotila poliitikoilla ja medialla saada tämä maa sellaiseksi epävakaaksi B-luokan maaksi, että kohta on ihan täyttä totta se, että Virossa on asiat paremmin ellei ole jo. Hyvä Virolaiset, olette saaneet maanne nousuun!

Joo, kun on seurannut taas

Joo, kun on seurannut taas viimeaikaista uutisointia Oulusta, Vantaalta, Uuraisista, Loimaalta voi kyllä kyseenalaistaa suomalaisten poliitikkojen tahtotilan vakaista oloista.

Viinit ja väkevät alkoholit

Viinit ja väkevät alkoholit ovat yhä selvästi halvempia Virossa kuin Suomessa. Virosta voi saada litran viiniä 4 eurolla ja puoli litraa viinaa 7 eurolla.

Kauppasota on näköjään

Kauppasota on näköjään syntynyt Viron ja Suomen välillä. Näkymä on kuin Raatteentiellä kun satamaterminaalit ovat kaatuneita täynnä.

Elintarvikkeet taitavat olla

Elintarvikkeet taitavat olla Tallinnassa paaaljon halvempia kuten lääkkeet ja......?

Saku tålkin tosiaan saa

Saku tålkin tosiaan saa hivenen halvemmalla Helsingistä kuin Tallinnasta. Mutta tölkeissä oleva alkoholi on näennäisesti yhtä edullista. Helsinki: 4,4 / 1,02 = 4,31. Tallinna: 4,7 / 1,09 = 4,31. Todellisuudessa mahdollinen hintaero syntynee panttien hintaerosta - arvelen, että Viron pantti on Suomen panttia halvempi. Uutisessa olisi pitänyt kertoa, kuinka suuria panttimaksut ovat Suomessa ja Virossa, jotta hintaerosta saisi oikean käsityksen. No, Virosta Suomeen tuodun tölkin panttimaksua on vaikea realisoida - siinä mielessä Helsingistä ostettu Saku-tölkki on reilusti halvempaa, tölkin sisällön hinnaksi nimittäin jää 1,02 - 0,15 = 0,87 euroa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat