Puheenaihe

Nyt tuli korkean tason varoitus suomalaiskotien piilovelasta – ”Suuria kriisejä edeltänyt aina asuntolainojan liian kova kasvu”

ARKISTO / JOHANNA ERJONSALO

Kotitalouksien kokonaisvelan määrä uhkaa hämärtyä, ja sillä voi olla vakavia seurauksia, varoittaa Suomen Pankki.

Lainoja otetaan useista eri rahoituslähteistä. Lainanhoidon kokonaisrasitteen arviointia vaikeuttavat myös tonttien vuokraus, suuret yhtiölainaosuudet ja taloyhtiölainojen pitkät lyhennysvapaat.

– Monia suuria finanssikriisejä on edeltänyt ja syventänyt asuntoluoton ja kotitalouksien velkaantumisen liiallinen kasvu. Runsaasti velkaantuneet kotitaloudet supistavat talouden häiriötilanteissa voimakkaasti kulutustaan, mikä vähentää kotimarkkinayritysten tuotteiden ja palveluiden kysyntää ja lisää työttömyyttä, muistuttaa johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen pankin tiedotteessa.

Negatiivinen kierre syntyy siitä, että vaikeuksiin joutuneet yritykset puolestaan aiheuttavat pankeille luottotappioita.

LUE MYÖS: Onko sinulla tyypillinen suomalainen asuntolaina? Näin paljon maksat enemmän kuussa vuonna 2019

Pankki on huolissaan myös kulutusluottojen ripeästä kasvusta. Vaikka pienlainojen eli pikavippien osuus on kaikista lainoista on yhä pieni, niiden määrä on kasvanut.

Pankin mukaan jo 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Syynä siihen on usein kulutusluoton laiminlyönti.

Koska velkaantumisen kasvu on riski koko kansantalouden vakaudelle, ongelmaan tulisi Suomen Pankin mielestä pikaisesti puuttua. Apuna voisi olla positiivinen luottorekisteri. Se antaisi viranomaisille ajantasaista tietoa kotitalouksien velkojen rakenteesta ja jakautumisesta.

Tänä syksynä valmistui oikeusministeriön tilaama selvitys positiivisesta luottorekisteristä. Selvityksen laati yritysoikeuden professori Erkki Kontkanen. Selvityksessä ehdotettiin perustettavaksi muita kuin maksuhäiriötietoja koskeva positiivinen luottotietorekisteri vuonna 2019 toimintansa aloittavan Tulorekisterin yhteyteen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on kertonut suhtautuvansa myönteisesti positiiviseen luottorekisteriin, ja tarkempia linjauksia asiasta hän on luvannut lausuntokierroksen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt paisuvat yli 35-vuotiaiden velkaongelmat – "Myös asuntolainoja jää maksamatta"11.10.2018 09.20
Onko sinulla tyypillinen suomalainen asuntolaina? Näin paljon maksat enemmän kuussa vuonna 20194.12.2018 09.29
Suomalaisperheet: Rahat ovat tiukalla ja univelka painaa – arki on silti entistä parempaa6.9.2018 18.20
Kuluttajaluottoja hakevat yhä velkaantuneemmat – uutta luottoa hakevilla on velkaa ennestään keskimäärin 7 900 euroa18.9.2018 10.55

Kommentit (9)

Kommentit

Ensi vuonna jo Suomen kriisi

Ensi vuonna jo Suomen kriisi alkaa kaikki merkit jo siihen.

Aina ajoittain tapahtuu

Aina ajoittain tapahtuu isompi omaisuuden uusjako. Silloin ovat hinnat kohdallaan. Huutokaupat.comissa sitä tapahtuu pienessä mitassa koko ajan. Sitä isoa odotellessa.

Jahas, että positiivinen

Jahas, että positiivinen hyvinkäyttäytyvien orjien rekisteri siis? Mitenkäs tuo "positiivinen" rekisteri asettaa kakkoskansalaisen asemaan täysin rehelliset ja luotettavat ihmiset jotka eivät koskaan ole ottaneet lainaa ja aina maksaneet kaiken ajallaan? Sellainen ihminenhän ei kaiketi mitään positiivista rekisteriä ansaitse, kun ei kerran ole itseään positiivisesti velkaannuttanut?

Olisiko syy selvittää, onko

Olisiko syy selvittää, onko liittovaltioprojektin kyhäelmä tämäkin? Tiettävästihän yli 80% tämänkaltaisista lainsäädännöistä tulee EU:sta eikä Suomesta paikallisesti jostain kokoomuksen tai muunkaan puolueen ajatushautomosta.

Eihän valtiovallalle kuulu

Eihän valtiovallalle kuulu pitää rekisteriä kansalaisten luotoista. Ja luotonantajan tulee itse kantaa vastuu antamistaan luotoista. Ei veronmaksajien kuulu maksaa luottoja jotka jäävät maksamatta. Miksi palveluidenleikkauksilla maksetaan "yrittäjien" virheet ja ahneus? Vai tienaavatko he myös luotonantajien tappioilla? Entä työn tekeminen sosiaaliavustusten annolla? Onko se markkinataloutta? Milloin nämä luottamushenkilöt pannaan vastuuseen päätöstensä seurauksista?

Ennen oli valtiomiehiä ja

Ennen oli valtiomiehiä ja heidän luotsaamansa talouskehitys, jota myös pankit noudattivat. Nyt on pelkkiä poliitikkoja ja pankkien määräysvalta.

Onko tässä sittenkään

Onko tässä sittenkään aineksia suureen kriisiin, kun kokonaan velattomia talouksia on n.50% ja tileillä makaa lähemmäs 100 miljardia säästöjä, joten ostovoimaa löytyy. Luottotietomerkintöjäkin on vain reilusti alle 10%:lla. Pienempiä korjausliikkeitä tapahtuu tietysti jatkuvasti, enemmän ja vähemmän, kun ylivelkaantuneiden omaisuus siirtyy markkinahintaan varakkaammille.

Positiivinen luottorekisteri

Positiivinen luottorekisteri on hyvä asia. Velkojaan maksamattomien paskiaisten aiheuttamat kulut jäävät muuten asiallisten ihmisten maksettavaksi.

ei tässä mitään hätää ole

ei tässä mitään hätää ole sillä meistä pidetään hyvää huolta Etla on juuri havainnut että syntyvyys vaikuttaa talouteen oho,aina tulee mieleen mikä on etla ja kuka tai ketkä siellä arvioi tai ennustelee näitä tulevia tapahtumia,on vähän samanlaisia mutta kuitenkin parempia kuin nää pankkien talouskausennusteet no jos arvioidaan kasvua 2,5 ja onki vaan 1.5 ja toisen samanlaisen tolvanan on pantava vähän huonommaks niin alkaa aikuisten prosenteissa oleen melkosen suuret erot

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat