Puheenaihe

Yhä useampi turvapaikanhakija saa työperäisen oleskeluluvan, kun turvapaikka on evätty – Uutissuomalainen: Näille aloille he työllistyvät

Maahanmuuttajanuoret työkokeilussa helsinkiläisessä Hanna-Kodissa.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Turvapaikanhakijoiden työperäiset oleskeluluvat ovat kasvussa. Hakemusten määrä on kasvanut, ja noin puolet hakemuksista hyväksytään. Yli 1 100 turvapaikanhakijaa on hakenut työperäistä oleskelulupaa vuosina 2015–2018, kertoo Uutissuomalainen.

Samana aikana työperäisen oleskeluluvan on saanut 436 sellaista turvapaikanhakijaa, jolla on vähintään yksi kielteinen päätös turvapaikkahakemukseen.

– Kielteisten päätösten taustalla on aina se, että hakija ei täytä kyseisen oleskeluluvan kriteereitä. Ensimmäinen työperusteinen lupa on pääsääntöisesti yhden vuoden pituinen, tulosalueyksikön päällikkö Anna Hyppönen Maahanmuuttovirastosta (Migri) kertoo Uutissuomalaiselle.

Hallitus halusi vielä viime syksynä helpottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työssäkäyvien turvapaikanhakijoiden jäämistä Suomeen. Silti uusi ulkomaalaislaki toisi heikennyksiä nimenomaan turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuteen. Tällä haavaa ei ole tiedossa, milloin laki astuu voimaan.

Vakituinen työpaikka ei välttämättä takaa oleskelulupaa. Te-toimisto tutkii ensin, onko paikkaan saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU- ja ETA-alueelta. Yleisimmin työluvan saa Uudellamaalla terveydenhoito-, siivous-, ravintola- ja rakennusalalle.

Lue lisää aiheesta täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Nyt olisi taas vastuullisen

Nyt olisi taas vastuullisen journalismin periaatteiden mukaan hyvä hieman tutkia, millaisia työpaikkoja nämä 1100 ovat olleet. Onhan mahdollista, että aika suuri osa niistä on erilaisten järjestäjen toimesta keksittyjä työpaikkoja vain tätä tarkoitusta varten. Tämä ei varmaan ole suomalaisten veronmaksajien kannalta hyvä asia. Vastuulliset valtamedian edustajat julkaisevat paljon näitä positiivisia otsikoita, jotka kuitenkin osoittevat usein vain halun johtaa ihimisiä harhaan. Ei kovin vastuullista journalismia.

Samaa mieltä. Uutisessa

Samaa mieltä. Uutisessa olevan linkin kautta kyllä löytyy epämääräisiä tietoja turvapaikanhakijoiden työllistymisestä rakennus- ja siivousalalla, mutta niistä puuttuvat tarkemmat tiedot mm. työllistyneiden määristä. Vaan onko kukaan nähnyt somalia tai bangladeshilaista rakennustyömaalla? Tuskinpa. Pelkään, että useimmat kehitysmaista tulleet maahanmuuttajat työllistyvät (jonkinlaisen pikakoulutuksen jälkeen) tehtävissä joissa ei vaadita suomen kielen taitoa. Mutta kielitaidoton tai latinalaisten kirjainten osalta lukutaidoton maahanmuuttaja ei työllisty rakennuksilla, mm. syystä että luku- tai kielitaidottoman palkkaaminen rakennustöihin vaarantaa hänen oman ja työtovereittensa työturvallisuuden - onhan ensiarvoisen tärkeää pystyä lukemaan ja ymmärtämään työturvallisuuden kannalta tärkeitä varoituksia ja tulkitsemaan piirustusten tekstejä ja mittoja oikein. Loppujen lopuksi, maahanmuuttajat työllistyvät parhaiten tehtävissä, joita maahanmuutto itse synnyttää: kouluavustajina, tulkkeina, etnisten ruokakauppojen myyjinä, etnisten ravintoloiden myyjinä tai tarjoilijoina, vartijoina, jne. Tuollaiset työtehtävät eivät juurikaan paranna Suomen kilpailukykyä eivätkä tue talouselämää, vaan ovat lopulta niille rasite.

Suomalaiset on maailman

Suomalaiset on maailman tyhmin kansa. Tuleeko tuo työlupa sen uskonnollisen ja homoksi kääntymisen hakemuksen jälkeen.

Eli jos saa kielteisen

Eli jos saa kielteisen päätöksen, niin Suomi tarjoaakin työpaikan, joka on pienipalkkainen ja jolla ei pääkaupunkiseudulla pärjää ilman KELA-tukia. Voi hyvät ihmiset. Samaan aikaan meillä on nuoria suomalaisia miehiä työttöminä lähes 25% !! Joku tässä logiikassa nyt mättää. Yt. Tolkun persu, Nro. 111

Halpa työvoima on

Halpa työvoima on kapitalismin suurin tavoite.Äänestäkää keskustaa ja kokoomusta niin muutosta ei tule tähän asiaan.

Tuskinpa tähän asiaan saadaan

Tuskinpa tähän asiaan saadaan parannus SDP:tä, vihreitä tai Vasemmistoliittoa äänestämällä, vaan ongelma pahenisi entisestään. Aamulehden vaalikoneen väittämään "Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan" hyvin monet noiden puolueiden ehdokkaista vastasivat "Täysin eri mieltä" tai "Eri mieltä". Mm SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vastasi "Eri mieltä".

Jos taas äänestätte ns.

Jos taas äänestätte ns. punavihreitä puolueita , niin voitte olla varma, että saamme maksaa entistä enemmän verovaroja näille tp-hakijoille ja sellaisillekin, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa, punavihreät höllentävät turvapaikkalakeja ja estävät jatkossa kaikki palautukset, jolloin maahan tulee uusi invaasio tp-hakijoita entisten lisäksi ja taas alkaa uusi luparuljanssi ja veronmaksajat maksaa kiltisti , nyt jo tutkimusten mukaan yli 3 miljardia vuodessa . Ei ihme, että verot nousee koko ajan ja mihinkään ei riitä rahaa kantasuomalalaisille kuten esim. vanhustenhuoltoon ja lapsiperheille

Suuri osa näistä työpaikoista

Suuri osa näistä työpaikoista on sellaisia joita voi hyvällä omallatunnolla kutsua keksityiksi. Esimerkkinä uuden taksilain mukaisen taksiyrityksen juuri perustanut toveri kirjoittaa samalla Tornion junalla saapuneille tovereilleen "todistukset työpaikasta" ja asia on sillä selvä. Todellista työpaikkaa ei ole eikä yhtään päivää ole tehty eikä tehdä työtä. Työperäisten lupien seurantaa ei Suomessa myöntämisen jälkeen ole. Kelan etuisuuksien seurannassa työlupa ei aiheuta muutoksia. Tällaiset henkilöt ovat joka tapauksessa elatuskyvyn alapuolella olevina kokonaisvaltaisia sosiaaliturvan asiakkaita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat