Puheenaihe

K-Citymarketin kauppias purkautuu – ”Kaupoissa eletään kauhun hetkiä”

Helsingin hovioikeus päätti perjantaina vapauttaa elinkautista tuomiota istuvan miehen. Vapaus koittaa tammikuussa 2021. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

K-kauppias Hannu Aaltonen paheksuu Twitterissä Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaa artikkelia, joka käsittelee näpistysten vuoksi vankilassa istuvia sakkovankeja.

Lehti on laskenut pikkurikkeistä vangittuna olevan noin 1 300 ihmisen, jotka ovat siellä siksi, että rahat eivät ole riittäneet sakkojen maksuun. Heistä noin neljä viidestä on miehiä, joista noin puolet on asunnottomia alkoholisteja ja sekakäyttäjiä.

Turun Kupittaalla K-Citymarketia luotsaava Aaltonen on artikkelista pöyristynyt.

– Täysin käsittämätön kirjoitus varkaista. Toimittajan näkemys on kovasti asenteellinen ja ” pikkuvarkauksia” puolustava. Kaupoissa eletään varkaiden kanssa kauhun hetkiä, kun joudutaan painimaan esim. narkkarien kanssa. Myös poliisit turhautuneita samoihin tyyppeihin, Aaltonen kertoo.

Järvenpäässä K-kauppiaana toimiva Karri Himberg lisää kollegansa kannanottoon oman huomionsa: rikollisen hävikin määrä on satoja miljoonia euroja vuodessa.

– Valistuneimman arvion mukaan 450 miljoonaa euroa vuodessa. Eli tästä jää valtion verotuloja 100 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi rikosseuraamuslaitoksen kokonaisbudjetti on 250 miljoonaa euroa, Himberg twiittaa.

Kauppias Himbergin mukaan näpistelijät aiheuttavat jo sen, ettei kaikkiin kauppoihin saada henkilökuntaa.

– Osaan kauppoja ei enää saada työntekijöitä, koska sijaitsevat niin villillä paikoilla. Nämä moniongelmaiset pitää saada pois sieltä ja hoitoon, Himberg vaatii.

HS:n artikkelissa kyseenalaistetaan, onko pahasti päihdeongelmaisten näpistelijöiden vangitseminen oikea ratkaisu. Lehti kysyy, pitäisikö heidät sijoittaa vankilan sijaan pakkohoitoon?

– Heidät täytyy kantaa porteista sisään, kun omat jalat eivät kanna. Jotkut ovat niin sekaisin aineista, etteivät taatusti ymmärrä, mihin heitä ollaan raahaamassa. Osa näkee harhoja, osa on aggressiivisia, artikkelissa kerrotaan.

– Osalla niistä, jotka ovat eläneet pitkään kadulla, ehkä viikkokausiin peseytymättä, alusvaatteet ovat takertuneet kiinni ihoon ja ihokarvoihin.

Juha Sipilän hallituksessa oikeusministerinä toiminut Antti Häkkinen (kok.) otti myös kantaa artikkeliin Twitterissä.

– Tämä uudistus kuului rangaistusten kiristämisen ohjelmaan. Myös pienistä toistuvista rikoksista pitää seurata rangaistus - ja samalla myös kuntouttavia palveluja.Jos sakot jää maksamatta, edessä on lyhyt vankeus ja nykyistä vahvemmin päihdehuoltoa.

Vangin ylläpito maksaa keskimäärin  214 vuorokaudessa. HS:n laskelmien mukaan pelkästään sakkovankivuorokausien yhteishinnaksi tuli viime vuonna lähes 2,4 miljoonaa euroa.

Juttua muokattu 10.6.2019 klo 12.24. Lisätty tieto vankilavuorokauden hinnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (30)

Kommentit

Rosvojen paikka on vankilassa

Rosvojen paikka on vankilassa, eikä häiriköimässä kunnollisia ihmisiä. Maksoi sitten mitä hyvänsä.

Kaikki eivät istu

Kaikki eivät istu sakkovankeutta näpistelyjen takia, näpistelyt oli jutussa vain yksi esimerkki. Kauppias ei nyt ole ymmärtänyt Hesarin jutun ideaa. Onko sakkovangeille oikea paikka vankila? Eikö pikemminkin päihdeongelmaa tulisi hoitaa, jotta ihmiset pääsisivät jaloilleen ja pois kierteessä Kauppiaan elämää häiritsemästä? Vankilassa kukaan ei opi mitään, paitsi tekemään lisää pikkurötöksiä.

Voitaisiin tuoda takaisin

Voitaisiin tuoda takaisin aiemmat irtolaislait, joiden nojalla nämä voitaisiin laittaa elantoaan vastaan pakkotöihin yhteiskunnan infraa rakentamaan tiukan päihteettömään ympäristöön.

Ja mikähän mahtaa ollakaan

Ja mikähän mahtaa ollakaan tänä päivä se infranrakennustyömaa, jonne otettaisiin mitään osaamattomia pakkotyöläisiä? Odotan innolla konkreettista ehdotustasi. Minä en ainakaan tiedä yhtään sellaista infratyömaata, jossa voisi ilman mitään ammattitaitoa olevaa pakkotyöläistä hyödyntää mitenkään.

Ei sen työn tarvitse olla

Ei sen työn tarvitse olla kovinkaan tuottavaa, kun työvoima on ilmaista. Ojankaivuutakin voi tehdä ihan lihasvoimin. Kuntouttava vaikutus on se tärkein hyöty.

Ei oikein kanna tuo

Ei oikein kanna tuo ehdotuksesi. Ensinnäkin sen pitäisi olla ylipäätään tuottavaa eikä tappiollista. Siihen ei ojankaivuussa lapiolla päästä. Kone tekee ojan helposti ja nopeasti ja hyvin halvalla. Pakkotyö vaikkei tekijälle maksettaisikaan siitä, vaatii kuitenkin maksamista sille, joka pakkotyöläisen tekemistä vahtii ja ohjeistaa tekemisessä. Ei siellä muuten tapahdu yhtään mitään. Lopputuloksena ojankaivuu on kalliimpaa pakkotyönäkin kuin koneellisesti. Ja laatu on takuuvarmasti aivan mitä sattuu, kun tekijää ei kiinnosta tasan tippaakaan, toimiiko se oja vai eikö toimi.

Jos ojan kaivaminen on liian

Jos ojan kaivaminen on liian vaativaa, niin sitten vaikka roskien keräämistä valtatien varresta. Luontokin kiittää.

Ja siivousfirmoille, jotka

Ja siivousfirmoille, jotka tekevät sitä työtä palkasta potkut? Jotta joutuisivat työttömeksi, altiivimalli leikkaisi sossuminimistä 40%, jotuisivat varastamaan ruokaa, jotta pysyisivät hengissä, sen jälkeen päättyisivät vankilaan ja tekemän työtä josta ennen saivat palkkaa nyt ilmaiseksi?

Jäljistä päätellen sitä

Jäljistä päätellen sitä siivousta ei kyllä tällä hetkellä hoida kukaan muu kuin satunnaiset vapaaehtoiset. Verukkeita sille, ettei vätyksiä laiteta tekemään töitä löytyy kyllä loputtomasti.

Ja montako vartijaa tarvitaan

Ja montako vartijaa tarvitaan valvomaan, että henkilö siivoaa tai kaivaa jotain, eikä lähde lähipään kauppaan varastamaan kaljaa? Älä unohda, että näille vartioille pitää maksaa palkaa, joka on huomattavasti suurempi kuin siivojan palkka. Ja miten varmistat, ettei vanki sillä lapiolla lyö vartijaa päähään ja lähde karkuun? Sitten tarvitaan poliisit, jotka lähtevät sen perään, lääkärit, jotka hoitavat vartijaa, uusi oikeudenkäynti, jne.. Paljonko se yhden roskaan siivoaminen sitten tulee maksamaan veronmaksaajille 30 000-50 000€? Ja kun tämä henkilö päätyy takaisiin vankilaan, niin sama homma uudestaan?

Veroja käytetään paljon

Veroja käytetään paljon hyödyttömämpiinkin asioihin kuin vankien kuntouttamiseen jälleen yhteiskuntakelpoisiksi. Tuo on pieni hinta siitä. Jos vartijalla on kypärä, luotiliivit, pumppuhaulikko ja oikeus ampua pakotilanteissa, niin sillä lienee tehokas ehkäisevä vaikutus pakoyrityksiin.

Tuskin monta vankia yksi

Tuskin monta vankia yksi hidas varusteissa oleva vartija jaksaa pidätellä, kun toinen vanki harhauttaa, niin toinen takaa lyö lapiolla polvet paskaksi. Ja kun vartija on maassa ja ase on saatu, niin hauskanpito voi alkaa. Voi vain kuvitella, millainen jahti sen jälkeen alkaa, kun vangit pakenee aseiden kanssa. Ja lasku siitä veronmaksaajille. Ja kun parille vartijalle käy näin, niin tuskin kukaan siihen hommaan suostuu alle 10 000€/kk palkalla. Kun millä hetkellä tahansa voi lähteä henki. Mutta toki voi maksaa kympitonni siitä, että joku pakotetaan satasen edestä tekemän työtä.

No laitetaan niille

No laitetaan niille jenkkityyliin kanssa kahleet jalkoihin. Noin väkivaltaiset kaverit olisi kyllä syytä pitää pysyvästi lukkojen takana eristyssellissä, eli siivouspartioon otetaan vain sellaisia, joilla on vielä joskus edellytykset palata siviiliin. Suhtaudut asiaan sellaisella kiihkolla ja pelolla, että taitaa pelottaa töihin joutuminen?

Ja jos ei suostu mennä

Ja jos ei suostu mennä pakkotöihin? Pistätkö vankilaan? Vai lyötkö? Ai nii se henkilö on jo vankilasa.

Jos ei suostu töihin, niin

Jos ei suostu töihin, niin tarjolle vain vesi ja leipä, niin eiköhän motivaatiota ala löytymään.

Kidutus on kansainvälisten

Kidutus on kansainvälisten lain mukaan kiellettyä, mahtaa saada muhkeat korvaukset suomen valtiolta, kun valittaa kansainväliseen tuomioistuimeen. Kaiken lisäksi monille kodittomille katto pään päälle sekä leipää on kaikki mitä toivovat.

Mitä kidutusta se sellainen

Mitä kidutusta se sellainen on, että saa ilmaiseksi terveellistä ja ravitsevaa leipää ja vettä palanpainikkeeksi? Moni nälkäinen kehitysmaan asukas olisi tyytyväinen moiseen. Jos vain makoilee päivät pitkät sellissään, niin miksi ihmeessa siitä pitäisi palkita herkuilla?

Ja sitten käy niin kuin

Ja sitten käy niin kuin Meksikossa, että vangit, joilla ei ole enää mitään menetettävä ottavat vartijat pantivangeiksi. Eikä edes armeija uskalla tulla vankilaan, kun se on täynnä rikoillisia, joilla on aseet. Toki voi parantaa vartiointia, lisätä vartioita, mutta silloin yhden vangin ylläpitö ei enää maksaisi 219€/päivä vaan enemmin 2019e/päivä. Veronmaksaajat varmasti tykkäisivät, kun itkevät jo nyt kun palkasta menee 60% veroihin, eikä haluavat maksaa edes pakolaisille 490€/kk toimeentulotukea. Mutta kun joutuisivat vielä maksamaan vaikka 20 000€/kk siitä, että yksi työtön pidetään vankilassa, niin varmasti veroprosentti pomppais lähemmäs 80%.

Ja näin se punavihreä

Ja näin se punavihreä ideologia taas nostaa päätänsä? HS on jotain mitä ei moitita, se on joillekin ääriryhmille totuutta, uskontoa ja isänmaata tärkeämpi arvo! Jollekin jolla ei ole elämää, HS ja YLE on sitä!

Kyllä noiden hoidot on nähty.

Kyllä noiden hoidot on nähty. Miljoonia sinne saadaan menemään mutta tulokset ei paljon lohduta. Vankilassa on sen aikaa ainakin suht selvinpäin ja rötöstelemättä.

Pitäisikö vankilat

Pitäisikö vankilat uudelleennimetä hotelleiksi sitten? Mitten kuka vaan, jolla ei ole rahaa ruokaan tai asuntoa,, voi mennä? Vähän kalliiksi tulee yhteiskunnalle tällainen, jos ylläpito maksaa keskimäärin 214 vuorokaudessa, eli 6500€/kk. Eikö kävisi halvemmaksi jokaiselle köyhälle antaa asunnon, jonka vuokra on vaikka 500€/kk ja sossuminimin, vaikka 490€/kk eläämiseen? Se tulisi maksamaan vain tonnin kuukaudessa, eli 6,5 kertaa halvemmaksi? Toki jos "aktiivimallin" avulla leikkaa sossuminimistä 20-40%, niin 280€/kk ei mitenkään riitä eläämiseen, ja ihmiset joutuvat varastamaan. Ja silloin joutuu maksamaan 6500€/kk siitä että henkilö pidetään vankilassa. Ehkä se 20-40% leikkaaminen ei sittenkään ole kovin fiksua ja tulee huomattavasti kalliimmaksi.

Kauppias ei tainnut nyt

Kauppias ei tainnut nyt oikein ymmärtää lukemaansa. Kyse ei ole edes siitä, pitääkö tulla rangaistusta vaiko ei vaan siitä, että juttu kertoo siitä, miten huonosti toimiva nykyinen muuntorangaistuskin on. Tässä ei ole hyvää eikä helppoa vaihtoehtoa olemassakaan. Mutta sen paremman ratkaisun löytämistä ei auta kyllä se, että joku citymarketkauppias alkaa ulisemaan väärin kirjoitetuista jutuista, jotka eivät häntä miellyttäneet.

Toistuvasti varkaudesta

Toistuvasti varkaudesta kiinni jäävän oikea rangaistus olisi käden amputointi ranteesta. Siinä mielessä voisimme ottaa oppia sharia lainsäädännöstä

Niin todellakin, kyllä

Niin todellakin, kyllä islamisaatio tuo todellakin paljon hyvää tullessaan meillekin, tasa-arvon poistumisen, sateenkaariväen paluun kaappeihin, sanomasi oikeamielisen rikoslain ja lentävät matot vähentämään ilmastopäästöjä!

Miksi hankkia koko lehmä jos

Miksi hankkia koko lehmä jos litra maitoa riittää?

No mikä ettei. Raiskaajilta

No mikä ettei. Raiskaajilta amputoidaan ulokkeet kaikkinensa, lapsipornon tiirailijoilta ja salakatselijoilta puhkotaan silmät, huorittelijoilta viedään puhe-elin. Jollekin nappi ottaan. Mikä sanktio tyhmyydelle?

Hieno idea, voiko

Hieno idea, voiko vapaehtoisesti amputoida käden, jotta ei voisi enää tehdä työtä ja pääsisi työkyvyttömyyseläkkeelle? Silloin Kela ei enää pystyisi leikkaamaan sossuminimistä, jolla ihminen pysyy hengissä, 20-40%, eikä enää tarvitsisi varastaa ruokaa kaupasta pysyäkseen hengissä. Saisi rauhassa elää eläkkeellä.

ulkoistetaan vankilat

ulkoistetaan vankilat itäeurooppaan

Ja vanhustenhoidot, tuskin

Ja vanhustenhoidot, tuskin huonompaa palvelua kuin Attendon vanhustenkodeissa on edes itäeuroopassa. Hammashoitonkin voisi ulkoistaa vaikka Intiaan, kun suomessa joutuu odottamaan lääkärille pääsyä yli 6kk ja Intiassa hampaat hoidetaan suoraan kadulla, ilman mitään jonoja.

Jos haluaa omista hampaista

Jos haluaa omista hampaista eroon, ja tilalle lonksuvat "joka suuhun sopivat" tekarit, niin heippa vaan ja matkalle Intiaan. Tosin tämän lystin saa itse myös maksaa. Intiasta ei kunnallista hammashoitoa löydy. Meillä on kunnallinen, ja sitten toi yksityispuoli, jolla käynnistä Kela maksaa valtaosan. Hampaisiin ei paljon rahaa uppoa, jos ne viitsii vaivaantua pesemään 2x päivässä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat