PÄÄKIRJOITUS: Järkyttäviä rikoksia

Vesa Valtonen

Vihdissä ilmoitettiin viime vuonna tarkalleen 5 764 rikosta. Määrä on 65 enemmän kuin edellisvuonna, ja 68 vähemmän kuin vuonna 2017.

Hälytystehtäviä poliisi sai Vihtiin viime vuonna runsaat 5 000, määrä oli vain hivenen korkeampi kuin vuonna 2018.

Vaikka kaikkien rikosten lukumäärässä ei olekaan tapahtunut kolmen viime vuoden aikana juurikaan muutoksia niin muutamien rikosnimikkeiden kohdalla tilastot ovat erittäin järkyttävää luettavaa.

Poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä nousi 13:sta 37:ään. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö kasvoi viime vuonna Vihdissä siis räjähdysmäisesti.

Vuonna 2017 tapauksia oli 11, seuraavana vuonna viisi, mutta viime vuonna peräti 25.

Jokainen tällainen tapaus on järkyttävä ja suuria henkisiä vaurioita aiheuttava.

Erityistä tässä määrän järkyttävässä kasvussa on se, että lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä paljastui koko laajan poliisilaitoksen alueella 210 ja Vihdissä niistä siis yli kymmenesosa.

Ryöstöjenkin suhteen Vihdin viime vuoden tilastot olivat synkät. Vuonna 2018 niitä oli kaksi – viime vuonna kuusi.

Onneksi rattijuopumusten määrän kasvu näyttää Vihdissä tasoittuneen, jopa vähentyneen. Viime vuonna Vihdissä jäi kiinni 134 rattijuoppoa joka oli neljä vähemmän kuin edellisvuonna.

Rattijuopumusten määrä ei välttämättä ole kuitenkaan vähentynyt; paljastuneiden tapausten määrän vähentymisen saattaa selittää valvonnan vähentyminen.

Iso harppaus eteenpäin tapahtui liikenneturvallisuudessa. Liikenneturvallisuuden vaarantamisia paljastui 449, joka oli lähes neljäsosan vähemmän kuin edellisvuonna.

Paljastuneiden tärkeiden liikenteen vaarantamisten määrä väheni lähes kolmanneksella 27:ään.

Liikenteen "automaattivalvonnan suoritteita" kirjattiin Vihdin alueella viime vuonna runsaat 5 800 eli keskimäärin noin 16 joka ikisenä vuoden päivänä. Määrä on kuitenkin 1 850 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vihdin rikostilastot viime vuodelta ovat kuitenkin karua luettavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu