PÄÄKIRJOITUS: Vaarallista

Vesa Valtonen

Polttoainevarkaudet ja monenlainen ilkivalta ajoneuvoille ovat kovin tuttuja Vihdissäkin.

Dieselpolttoainetta ja bensiiniä varastavilla on jo jonkin aikaa ollut käytössään mielestään näppärä keino: akkuporakone.

Lukuisten vihtiläisten autoilijoiden työmatka ei ole siis aamulla päässyt alkamaan, vaikka polttoainetta on edellisenä iltana ollut tankissa reilusti.

Aamulla auton ympärillä on sitten leijunut vahva polttoaineen tuoksu; varas ei ole saanut kaikkea tankista valuvaa polttoainetta talteen, vaan osa on valunut maahan.

Reiän tekeminen kuorma-auton tai työkoneen tankkiin on saattanut aiheuttaa suuremmankin lätäkön ympäristöön.

Näitä polttoainevarkauksia on tehty myös pohjavesialueella kuten Nummelan terveysaseman pysäköintialueella.

Kustannuksia tällaisista varkauksista voi kertyä todella paljon. Tärvelyiden ja varkauksien aiheuttamat ajoneuvojen korjaustarpeet puolestaan voivat nostaa vakuutusmaksuja.

Turvallisuusmääräykset ovat tiukat, joten puhkaistu polttoainesäiliö on lähes poikkeuksetta vaihdettava uuteen.

Ilkivaltaa ja polttoainevarkauksia ajoneuvoille on tehty vuosikymmenet. Uutta on Vihdissä nyt se, että autoista on kierretty öljynsuodattimia muutaman kierroksen auki.

Tapauksia on vuoden aikana ollut lukuisia. Tällainen ilkivalta onnistuu toki vain ajoneuvoille, joissa moottorin alapuolella ei ole suojarakennetta.

Tarkkana kannattaa siis olla: mikäli öljynpainevalo ei pian käynnistyksen jälkeen sammu tai ajoneuvon tietokone ilmoittaa voitelujärjestelmän ongelmasta on syytä pian sammuttaa moottori ja selvittää tai selvityttää ongelman syy.

Yhdestä ainoasta tällaisesta ilkivallanteosta saattaa aiheutua ympäristölle paljon suurempi kuorma kuin takavuosien suurista autourheilukilpailuista.

Viikonloppuisin mellastavat taustapelien rikkojat ja antennien vääntäjät ovat luku sinänsä.

Kaikesta ilkivallasta kustannukset koituvat ilkivallantekijöidensä itsensä maksettavaksi – jos ei muuten niin aikanaan vakuutusmaksuina, jotka olisivat ilman ilkivaltaa alhaisemmat.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu