PÄÄKIRJOITUS: Vanhassa vara parhain

Vesa Valtonen

Vihdin kirkko täyttää kahden vuoden kuluttua 250 vuotta. Oikeastaan suuri osa jykevistä kiviseinistä täyttää 250 vuotta, sillä kirkko on palanut kahdesti.

Salama iski kirkkoon 202 vuotta sitten. Lähes kaikki palava tuhoutui. Kirkko korjattiin italialaisen arkkitehdin Carlo Bassin piirustusten mukaisesti ja vihittiin käyttöön uudelleen neljä vuotta myöhemmin.

Toinen tuhoisa tulipalo oli 174 vuotta sitten, vuonna 1846. Pari vuotta myöhemmin kirkko oli jälleen korjattu.

Kolmannen kerran suuret muutokset kirkkoon tehtiin vuosina 1928-1929. Tällöin kirkon toinen ristivarsi sisustettiin rippikoulusaliksi, toinen sakaristoksi ja kirkkomuseoksi.

Yleisölehterit poistettiin ja saarnatuoli sai nykyisen sijaintinsa. Holvimainen puinen sisäkatto on tämän korjauksen peruja, samoin esimerkiksi kuoriosan kattomaalaukset ja urkuparven etuseinän maalaukset.

Seuraavan kerran sisätiloihin tehtiin suurempia muutoksia vuoden 1985 sisäremontissa. Sittemmin on korjattu ja maalattu ulkoseinät ja uusittu kirkon kuparikatto.

Suotuisalla rakennuspaikalla sijaitseva kirkko on Vihdin seurakunnan rakennuksista vanhin ja mitä ilmeisimmin hyväkuntoisin.

Kirkkorakennus rakennettiin Suomen ollessa osa Ruotsia. Tilat korjattiin kahdesti Suomen ollessa osa Venäjän keisarikuntaa.

Suomen itsenäistymisen jälkeen suuri remontti on tehty kerran. Nyt on vireillä sisätiloihin mahdollisesti toiminnallinen remontti.

Vihdin seurakunnassa on viime vuodesta lähtien tehty laajaa tulevaisuustyötä. Työryhmät ja seurakuntalaiset ovat kokoontuneet moneen otteeseen tulevaisuutta arvuuttelemaan.

Sunnuntaina väkeä oli jälleen koolla. Yksi tilaisuuden keskeinen viesti oli, että muistoarvo tai kulttuurihistoria eivät saa jumittaa elämää kirkossa.

Seurakuntalaiset saivat paljon pohdittavaa: uskalletaanko Vihdissä katsoa seurakunnan tulevaisuuteen riittävän pitkällä perspektiivillä?

Joidenkin mielestä yhtäkään penkkiä ei kirkosta pois siirretä, jotkut ovat valmiita vähäisiin muutoksiin ja jotkut suuriinkin muutoksiin.

Varmaa on ainoastaan se, että alkuperäisen näköistä Vihdin kirkosta ei saa enää koskaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu