PÄÄKIRJOITUS: Vakava asia, pilke silmissä

Vesa Valtonen

Vihdin strateginen yleiskaava on kartta tulevaisuudesta vihtiläisille.

Prosessi tulevaisuuden ohjenuoran punomiseksi alkoi jo vuonna 2017. Tavoitteena on kehittää kunnan maankäyttöä kokonaisuutena.

Pitkä ja laaja valmistelutyö on nyt esittelyvaiheessa. Yleisötilaisuudet järjestettiin kuluneella viikolla kirjastoissa kirkonkylässä ja Nummelassa.

Strategisen yleiskaavan ehdotus pidetään nähtävillä 16.1. saakka, johon mennessä ehdotuksesta on jätettävä muistutukset. Siis juuri nyt on mahdollisuus vaikuttaa Vihdin tulevaisuuden rakentamiseen.

Strategisen yleiskaavan tavoitteena on kaavaselostuksen mukaan luoda vihtiläisten yhteinen näkemys Vihdin maankäytön tulevaisuudesta pitkällä aikavälillä.

Kaavalla pyritään strategisten linjausten tekemiseen ja kokonaiskuvan muodostamiseen kunnan tavoitellusta maankäytön kehityksestä vuoteen 2050 mennessä.

Kaavan selostuksissa muistutetaan, että tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, erityisesti maailmanlaajuisen toimintaympäristön muuttuessa.

Teknologinen kehitys, ilmaston muuttumiseen liittyvät keskustelut ja erilaiset megatrendit ulottuvat luonnollisestikin myös Vihtiin, joka sijaitsee maantieteellisesti otollisella paikalla pääkaupunkiseudun kehällä.

Helsingin metropolialue on luokiteltu erääksi Euroopan nopeimmin kasvavista kasvukeskuksista. Kasvupaineiden purkualueena Vihti on siis mainiolla paikalla.

Vihdin on uudistuttava ja pärjättävä kilpailussa mikäli pitäjään halutaan takavuosien kaltaista kasvua.

Kyse on tyhjiön täyttymisestä hallitusti tai hallitsemattomasti. Strateginen yleiskaava voi olla hallitun kasvun keskeinen työkalu.

Strategisen yleiskaavan ehdotuksessa on nyt nostettu Vihdin ominaistekijöiksi myös laajat maaseutumaiset alueet sekä elinvoimaiset kylät.

Kaavoittaminen on perinteisesti koettu vakavaksi työksi. Uudet tuulet puhaltavat – tässä kaavaluonnoksessa muistutetaan, että tarvitaan myös pilkettä silmäkulmassa, jotta voidaan yhdessä luoda elinvoimaista, kestävää, toimivaa ja ennen kaikkea hauskaa Vihtiä, jossa asukkaiden on hyvä olla!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu