PÄÄKIRJOITUS: Sijoitustuottoa lapsista

Vesa Valtonen

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen on kunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä.

Vihdin kunta, Karkkilan kaupunki ja Perusturvakuntayhtymä Karviainen ovat jo jonkin aikaa neuvotelleet yhteistyössä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kanssa erityiseen vaikuttavuusinvestoimiseen liittyvästä kokeilusta.

Kyseessä on SIB-hanke, Social Impact Bond. Vihdin kunnan päätöksentekoon tämä on suomennettu muotoon "tulosperusteinen rahoitussopimus."

Tavoite on ylevä, hieno ja kannatettava; lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen sekä mahdollisten lastensuojelullisten kulujen vähentäminen.

Tässä sijoittaja sijoittaa julkisen sektorin palvelun tuottamiseen sillä oletuksella, että saa sijoitukselleen tuottoa. Sijoittaja kantaa kokonaan hankkeen taloudellisen riskin ja julkinen sektori maksaa vain tuloksista.

Näin on annettu ymmärtää. Tulokset ovat esimerkiksi kohderyhmän palvelunkäytön vähenemisestä kunnalle seuranneet säästöt.

Vihtiläisille päätöksiä tekeville on kerrottu, että tulostavoitteet laaditaan tutkimustietoon perustuvan mallinnuksen avulla ja sen laadinnassa käytetään asiantuntija-apua.

Sitä varmaan tarvitaankin, vaikka tähän hankkeeseen ovat olleet lähdössä mukaan Vihdin ja Karkkilan lisäksi Tampere ja Jyväskylä, joissa on hankintaosaamista huomattavasti laajemmin kuin Karviaisen osakaskunnilla.

Toki Vihti ja Karkkilan voivat ottaa oppia ja kysyä kokemuksia hankkeeseen aikaisemmin lähteneiltä – esimerkiksi Lohjalta, Hämeenlinnasta ja Vantaalta.

Hanke on suunniteltu toteutettavaksi Karkkilan kaupungin ja Vihdin kunnan sekä Karviaisen yhteisenä hankkeena niin, että varsinainen työ tehdään äitiysneuvolavaiheessa.

Hyödyt voivat olla valtavat. Lasten ja nuorten sijaishuollon kustannukset ovat noin 91 000 euroa vuodessa jokaista sijoitettua lasta kohden. Perhehoidon vastaava kustannus on noin 43 000 euroa.

Niiden lasten kustannukset, jotka pärjäävät koulun alkua edeltävät vuodet neuvolapalveluiden turvin on vain noin 440 euroa vuodessa lasta kohti!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijuoksuvyö lainaksi kirjastosta – kirjaston ja liikuntapalveluiden yhteistyötä
 2. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 3. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 4. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 5. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Pääkirjoitus: Oikeuksia ja velvollisuuksia
 13. Tuumittua: Maailma kohenee kun ajattelet muitakin?
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.