TUUMITTUA: Kiusaantunut, huvittunut vai sittenkin onnellinen?

Maija-Liisa Nyman

Istun autossa matkalla töistä kotiin. Sää on syksyisen harmaa ja tuulilasiin vihmoo sadepisaroita. Ei ole vielä pimeää – mutta ei ole valoisaakaan. Mielessä pyörivät tekemättömät ja keskeneräiset työt. Väsyttää.

Radio on auki ja äkkiä autossa soi laulu, jota en ole kuullut vuosiin.

"Sul on kauniit kasvot, sul on terävä pää, punaiset hiukset ja sun silmistäs nään, etten oo ensimmäinen en, joka pyytää sun mukaan."

Olen palaamassa töistä kotiin. On kaunis päivä, aurinko paistaa niin lempeästi kuin se vain loppukesästä voi. Minulla on uudet Knoxin tennarit, shortsit jalassa ja punainen tukka. Odotan bussia, joka lähtee Helsingin linja-autoasemalta, Lasipalatsin takaa.

Istun penkillä ja katson kelloa. Eteeni pysähtyy nuori mies, polvistuu.

"Tääl on liian monta kättä ilman taluttajaa. Tääl on liian monta suuta ilman sanottavaa. Eikä se mitä sä sanot vaan miten kauniiksi kaikki puetaan."

Nuori mies haluaa esittää minulle serenadin. Minä katselen ympärilleni. Onneksi laituri on lähestulkoon autio. Katson kelloa ja toivon kovasti, että bussi tulisi jo.

Nuorukainen on hiukan hiprakassa, mutta laulusta sitä ei juuri huomaa. Hän laulaa tunteella ja hymyilee minulle. Bussia ei näy, ei kuulu.

En tiedä, mitä ajatella serenadista. Olen samanaikaisesti erittäin kiusaantunut, hyvin huvittunut ja pikkuisen ilahtunut.

"Siit on aivan liian kauan, kun mä viimeksi pyysin jotain näin. Siit on aivan liian kauan, kun mä viimeks näin noin kauniit kasvot mun edessäin. Mä tiedän sä oot menossa, mut hetkeks aikaa istu ja kuuntele mua, kun mä pyydän: Älä mee vielä, älä mee, hetkeks aikaa jää."

Menen silti. Nousen bussiin, vilkutan nuorelle miehelle enkä tapaa häntä enää. Nykyään en edes muista, miltä hän näytti. En tunnistaisi, jos hän tulisi vastaan kadulla. Silti hän jätti lähtemättömän jäljen.

Jo kappaleen ensimmäiset tahdit pystyvät siirtämään minut sateisesta Nummelasta kesäiseen Helsinkiin ja reilun parinkymmenen vuoden taakse.

Muisto serenadista ei vaivaannuta eikä huvita enää. Se vain ilahduttaa – enpä nimittäin serenadeja ole juuri kuullut ennen tuota iltapäivää enkä liioin sen jälkeen.

Pienillä teoilla on arvaamattomia seurauksia: niillä voi onnellistuttaa toisen vaikka loppuiäksi.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 2. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 5. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 6. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 7. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 8. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 9. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 10. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 11. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 12. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 15. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.