TUUMITTUA: Vaaliroskat pois ilman viiveitä

Toimitukselta

Teiden varsilla olevat vaalimainostaulut ja vaalimainoslakanat olivat arvossa arvaamattomassa vielä sunnuntaina hieman ennen iltakahdeksaa. Klo 20 niistä tuli roskia.

Mainokset saavat olla tuulten ja kevätpölyn riepoteltavina enää muutaman päivän, sillä lain mukaan vaalien tienvarsimainokset on ehdottomasti kerättävä pois.

Maantielain tilapäistä ilmoittelua koskevan pykälän mukaan vaaleja koskevat ilmoitukset, joista ei tarvitse ilmoittaa erikseen tieviranomaiselle, saa asettaa paikalleen aikaisintaan yhtä kuukautta ennen varsinaista vaalipäivää.

Mainokset on poistettava viimeistään viikon kuluttua vaalipäivästä eli ensi sunnuntaina. Aktiivisimmat aloittivat vaalimainosten poistamisen jo varsinaisena vaalipäivänä.

Yleisesti jaossa olleiden ohjeiden mukaan tiealueella olevat vaalimainokset eivät olisi saaneet ylittää kansainvälistä julistekokoa, joka on kooltaan 80 ja 120 senttiä kanttiinsa.

Tätä säännöstä eivät kaikki noudattaneet. Ohjeen kiertäminen olikin "helppoa" jos rämpi pidemmälle rämeikköön ja sijoitti lakanan tiealueen ulkopuolelle!

Rimoja, ruuveja, naruja, ja nippusiteitä käytettiin vaalimainosten kiinnittämiseen jälleen kerran valtavat määrät. Toivottavasti nekin lajitellaan kierrätystä varten nyt kun tulokseen pettyneet tukijoukot korjaavat teiden varsilta kevätauringon haalistamia aluksi niin iloisia naamoja.

Kaiken kaikkiaan vaalimainoskuria noudatettiin Vihdissä yleisesti ottaen hyvin. Toki tilaisuus teki varkaita: jos joku laittoi säännösten rajoja hipoen hyvälle paikalle vaalimainoksen niin pian siinä oli lauma naurunaamoja, osa aitoja ja osa kuvankäsittelyohjelmilla jalostettuja.

Toivottavasti kukaan ei putoa tikkailta vaalimainoksia poistettaessa: osa mainoksista nimittäin kurotettiin varsin korkealle erityisesti puisiin valaisintolppiin.

Saapa nähdä päätyykö edes osa synteettisistä vaalimainostekstiilisistä vaikkapa matonkuteiksi. Siinä ne eläisivät pitkän elämän, muistuttamassa menneistä ajoista.

Vesa Valtonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu