TUUMITTUA: Kaloja, kirjaimia ja kavereita

Toimitukselta

Kuinka monta lasta tai aikuista taipuu A-kirjaimen muotoon? Entäpä miten on D-kirjaimen kohdalla? Pyörimme lattialla lasten kanssa aakkosia harjoitellen; esikouluikäisen pituus oli juuri passeli A-kirjaimen vaakaviivaan, kun nelosluokkalaisen kanssa kehomme mukautuivat kirjaimen pystysivuiksi. E-kirjaimen kohdalla värväsimme lisäjoukkoja; kirjaimen keskimmäisen vaakaviivan arvoisaa tehtävää suoritti isosilmäinen pehmokoira, jonka tassuja oiottiin mahdollisimman suoriksi. X- ja V-kirjaimen pojat hoitivat vallan kahdestaan, minun tehtäväkseni jäi ottaa kuva näistä elävistä ja hengittävistä kirjaimista, joiden oli välillä vaikea pysyä kikatukseltaan lestissään...

Kevään kunnianhimoinen tavoite on saada kaikki aakkoset kuviksi ja seinälle – jos tämä ei kuitenkaan syystä tai kolmannesta toteudu, niin kirjaimet ainakin pysyvät tallessa. Tehtäväksi jää vain huolehtia niiden taipuisuudesta!

Vihdissä Liikkuva koulu -hanketta toteutetaan touhukkaasti; oppilaille on järjestetty toiminnallisten oppituntien suunnittelukilpailu ja sarjojen voittajaluokat palkitaan liikunnallisella retkipäivällä. Pois pulpetista -ajattelu näkyy oppitunneilla muun muassa siten, että välitunnille lähdetään eri tavoin liikkuen ja kesken oppitunnin päästään vaikkapa rapu- tai karhukävelemään.

Nämä ovat kuitenkin vain sivujuoni, oppitunteja rakennetaan niin, että liikunta on osa lapsen oppimista ja usein liikuntatuokioon kytkeytyy useampi oppiaine, kuten matematiikka, äidinkieli ja ympäristö- ja luonnontieto. Näin oli esimerkiksi Nummelan koulun kolmasluokkalaisilla, kun he leikkivät Savolaista lipunryöstöä. Jo joukkueiden jaossa pääsi pähkäilemään kuuluuko kala vaihto- vai tasalämpöisiin, pelin edetessä tuli tehtäväksi puolestaan keksiä adjektiiveja ja laskea matematiikkaa.

Tuoreesta lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksesta selvisi, että 6 – 29-vuotiaat arvostavat omaa terveyttään ja sosiaalisia suhteitaan aineellisia ja taloudellisia tekijöitä enemmän. Ilahduttava, vaan ei yllättävä tulos; olla terveenä osana laumaa ei kuulosta hullummalta näin varttuneemmankaan mielestä.

Annukka Vakkuri

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.