Tuumittua: Mietteitä hellan äärestä ja keittiöpöydän kulmalta

Maija-Liisa Nyman

Kolme lasta ja kaksi aikuista kotona seitsemänä päivänä viikossa. Ruokaa tarvitaan paljon enemmän kuin normiarjessa (ja kärsivällisyyttä, mutta se on toinen tarina).

Viiden litran pastakattila on äkkiä syöty. Pari hernekeittopurkkia riittää ehkä puoleentoista lounaaseen.

Jatkuvasti saa olla laittamassa ruokaa ja kantamassa kaupasta syötävää – ja juuri kun kaupassa ravaamista pitäisi vähentää mahdollisuuksien mukaan. Kerralla ei vain pysty kantamaan ostoksia määräänsä enempää.

Kaikkien niiden vuosien aikana, joina olen seurannut kunnanvaltuuston kokouksia, olen kuullut valtuutettujen esittävän monia hyviä aloitteita. Aloitteita, jotka ovat selvästi olleet valtuutetuille tärkeitä. Aloitteita, joissa on ajateltu kunnan ja kuntalaisten parasta. Paneutuneita, punnittuja, tärkeitä ehdotuksia.

Viimeisimmässä kunnanvaltuuston kokouksessa oli kaksi tällaista aloitetta, kumpikin samasta aiheesta. Nimittäin etäopetuksessa olevien koululaisten ruokailusta.

Minun teki melkein mieli taputtaa. Olen nimittäin miettinyt aihetta aika paljon, siinä hellan edessä pyöriessäni ja keittiön pöydän äärellä lehtijuttuja etätöissä kirjoittaessani.

Jos minua risoo jatkuva ruoanlaittaminen ja mietityttää kauppalaskujen suuruus, mitä mahtavat ajatella perheet, joissa lapsia on enemmän? Tai he, jotka ovat työttöminä? Joilla oli rahasta tiukkaa jo ennen tätä kriisiä? Joilla on liian monta asiaa hanskattavana ilman seuraavan päivän lounasvalmistelujakin?

Vihdin kunta aloittaa tänään keskiviikkona ruoanjakelun etäkoululaisille – vähän ehkä jälkijunassa mutta aloittaa kuitenkin.

Monet perheet ovat nyt kovilla, monin eri tavoin. Tilanne on erilainen joka perheessä – riskiryhmään kuuluvien vanhemmilla, euroja laskeskelevilla, etätyössä olevilla, parisuhteessaan kipuilevilla, etäkoululaisista omissa töissään huolehtivilla – mutta jotenkin arki on muuttunut lähes jokaisessa kodissa.

On toki niitä, jotka nauttivat nyt kotona olemisesta ja joiden elämä on rauhallisempaa kuin vielä kuukausi tai pari sitten. Monissa tapauksissa arki on kuitenkin muuttunut entistä vaikeammaksi, eikä siihen vielä ole edes muodostunut uusia rutiineita.

Koululaisille ruoan saaminen voi olla yksi ratkaiseva murhe vähemmän.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.