Pääkirjoitus: Pieniä ja suuria ilonaiheita

Näinä aikoina voi olla valtavan suuri ilonaihe asia, joka aikaisemmin oli vähäpätöinen, täysin merkityksetön.

Unohtuneita riemun hetkiä on nyt vaikka millä mitalla; käyminen kaupassa turvallisesti ja hygienisesti, kävelyretket, elektroninen yhteydenpito ystäviin, tekemättömien kotitöiden suman purkaminen ja vuosikymmeniä vanhojen televisiosarjojen ja urheilutapahtumien katsominen.

Moni on kaivanut esiin pölyn valtaamat ummehtuneet kirjansa ja nauttinut mahtavista elämyksistä.

Valokuva-albumit, unohduksiin jääneet diat ja kaappeihin survotut omasta ja lähimmäisten elämästä kertovat videonauhat ovat nousseet isoon arvoon.

Muistojen avaaminen kertoo, että iloja, suruja, huolta, murhetta ja kaikenlaista muutakin elämään liittyvää plussaa ja miinusta on ollut yllin kyllin aina – aamusta iltaan.

Nyt koronan kyllästämässä ajassa on moni oppinut paljon sellaista, jonka olisi pitänyt olla itsestään selvää aikaisemminkin.

Keskiössä on nyt muiden huomioiminen. Korona ja uutisointi siitä ympäri maailman on opettanut karmaisevalla tavalla oman toiminnan riskit ja vaikutukset muihin; tuttuihin ja tuntemattomiin.

Päivittäiset rutiinit ovat muuttuneet monilla päälaelleen. Etätyössä olevat vanhemmat etäopetuksessa olevine lapsineen ovat saneet viettää nyt aikaa poikkeuksellisen paljon yhdessä.

Lapsille tämä vaihe elämässä on varmasti erityisen mieliinpainuva.

Kaikenlainen turha on jäänyt tai jäämässä taka-alalle.

Vihtiläisten kauppakeskusten nurkissa suureksi häiriöksi asti mellastaneet nuoretkin ovat osin kaikonneet.

Liikenneruuhkat ovat Vihdissä enää muisto alkuvuodelta.

Perinteiset harrastusmahdollisuudet ovat toistaiseksi karsiutuneet, mutta tilalle on kehitelty uusia niin, että monelle hyvin tärkeä yhteisöllisyyden tunne syntyy ilman läsnäoloa saman katon alla.

Nyt siis keskitytään olennaiseen, selviytymiseen.

Elämme kaikenlaisten riskien minimoimisen aikaa. Siitä on iso apu myös tulevina aikoina.

Nyt ymmärretään, että pienet ilonaiheet voivatkin olla niitä suurimpia ilonaiheita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.