Pääkirjoitus: Nyt erityisen varovasti teilläkin

Malttia liikenteeseen, vaikka kesänopeudet tulevatkin voimaan: mahdollisten liikenneonnettomuuksien ja niiden henkilövahinkojen hoidon vaatimat voimavarat kuormittavat yhteiskuntaa näinä vaikeina aikoina nimittäin entisestään.

Suurin sallittu nopeus ei läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus. Myös moottoritiellä on tarpeen mukaan alennettava nopeutta riittävän alhaiseksi.

Nopeusrajoitus on nimensä mukaisesti suurin sallittu nopeus, eikä se siis läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus

Liikenneturvan kyselyn mukaan peräti kolmannes autoilijoista kuitenkin uskoo virheellisesti, että moottoritiellä ei saisi ajaa 80 km/h tai sen alle liikenteen sujuvuuden takia.

Turvallisen nopeuden valintaan vaikuttaa nopeusrajoituksen ohella moni muukin asia: esimerkiksi tien kunto, ajokeli, näkyvyys sekä liikenneolosuhteet.

Vihdissäkin oli alkuviikosta kovia yöpakkasia, ja moni oli liikenteessä jo kesärankeilla. Paha yllätys saattaa vaania mutkan takana varsinkin pienillä teillä jos ojat eivät vedä ylempää maastosta valuvaa vettä.

Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan ja saa sen pysäytettyä tarvittaessa huonoissakin olosuhteissa.

Kaiken lisäksi ajoneuvo on pystyttävä pysäyttämään näkyvällä tieosuudella.

Liikenneturva tiedotti viime viikolla kyselyn tuloksista, joiden mukaan autoilijat ovat ottaneet pienet nopeusrajoituksen ylitykset tavaksi.

Nopeuden kasvaessa myös riskit lisääntyvät. Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilan aikana liikenne on hiljaisempaa.

Liikennesäännöt ovat kuitenkin samat kuin aikaisemminkin – ja niitä on kunnioitettava kaikissa tilanteissa.

Liikenneturvan koulutuspäällikkö Elias Ruutti muistuttaa, että erityisesti näinä aikoina turvavälit on pidettävä riittävinä eikä tarkkaavaisuus sää häiriintyä.

Puhelinta näprätään siis vasta määränpäässä, vaikka tie olisi aivan tyhjä muusta liikenteestä.

– Kun ajat, aja – silloin kun tien päälle on ylipäätään lähdettävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.