PÄÄKIRJOITUS: Arki muuttui viikon aikana

Vesa Valtonen

Vihdissäkin arkinen elämä muuttui viikossa enemmän kuin koskaan sotien jälkeen – näkymättömän vihollisen pelko on ollut jatkuvasti useimpien ajatuksissa.

Osa muutti välittömästi arkirutiininsa merkittävästi aikaisempaa turvallisempaan suuntaan ja osa viiveellä. Terveyssuosituksista välinpitämättömiä norkoilijoita oli loppuviikosta liikkeellä kuitenkin edelleen runsaasti – valitettavasti.

Kunnallisissa palveluissa tapahtui perheiden arkeen käänteentekevä muutos keskiviikkona kun lähiopetus kouluissa päättyi.

Vain vajaat 130 vihtiläislasta lähti keskiviikkoaamuna kouluun. Määrä on todella pieni, sillä Vihdin alakouluissa ja yläkouluissa on yhteensä vajaat 3 700 oppilasta.

Paikan päällä kouluissa opetusta annetaan erityistä tukea tarvitseville ja niille 1-3-luokkalaisille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Kriittisiksi aloiksi valtioneuvosto on listannut muun muassa pelastuslaitoksen, terveydenhuollon, vesihuollon, rajavartiolaitoksen ja jätehuollon.

Useissa vihtiläisissä päivittäistavarakaupoissa päivän ensimmäinen tunti on nyt varattu riskiryhmiin kuuluville. Näinä poikkeuksellisina aikoina tätä mahdollisuutta ei ole turhaan luotu.

Riskiryhmiä odottaa näin myymälä, jonka tärkeimmät pinnat on huolella puhdistettu ja jonka asiakasmäärä on silloin tartuntojen välttämiseksi vähäinen.

Perusterveillä on mahdollisuus käydä näissä liikkeissä asioimassa ensimmäisen aukiolotunnin tunnin jälkeen arkisin jopa 12 tunnin ajan.

Jokaisella on vastuu itsestään – ja muista. Siksi myymälöissä asiointia varten on joka ikisen huolehdittava erityisesti käsihygieniasta.

Elintarvikkeiden hypistely ja pyörittely on nyt kerta kaikkiaan unohdettava. Kortilla maksaminen auttaa myös myymälöiden kassahenkilökuntaa, joka on eturintamassa vastaanottamassa kaikenlaista pärskinnästä alkaen.

Vaikeina aikoina syntyy monenlaista yhteisöllisyyttä. Ikäihmisten auttamisesta oikeaoppisesti on nyt tullut kunnia-asia. Ikäviltä lieveilmiöiltä vältytään kun tutut auttavat tuttujaan.

Hyvää esimerkkiä näyttävät nyt vihtiläiset taksiyrittäjät, jotka aloittavat elintarvikkeiden kuljetustalkoot maanantaina. Yhdessä eteenpäin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut