PÄÄKIRJOITUS: Ohjeita ei nyt anneta turhaan

Vesa Valtonen

Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa.

Ohjeita koronatartunnan välttämiseksi ja vaikeuksien vähentämiseksi on annettu kiihtyvään tahtiin viime viikon torstain jälkeen, jolloin Suomen hallitus linjasi lähitulevaisuutta.

Vihdissäkin alkoi lähes välittömästi hamstraaminen, joka kiihtyi päivä päivältä.

Vessapaperit, talouspaperit, käsidesit, desinfiointiaineet, lihatuotteet, jauhot ja hiiva – muun muassa – kävivät ajoittain vähiin useiden myymälöiden hyllyillä.

Paperiteollisuus on vakuuttanut, että paperit eivät Suomesta lopu. Elintarviketeollisuus on vakuuttanut, että ruoka ei Suomesta lopu.

Viikonlopun hamstraamisen seurauksena apteekkien lääkevarastot loppuivat joidenkin lääkevalmisteiden osalta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ongelma on hetkellinen – jos suomalaiset ymmärtävät olla hamstraamatta lääkkeitä turhaan.

Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei Fimean mukaan ole uhattuna. Suomen lääketukkukaupoissa on kipu- ja kuumelääkkeitä yli puolen vuoden normaalikulutusta vastaavat varastot.

Apteekkien varastojen turvaamiseksi ja lääketukkukauppojen toimitusten normalisoimiseksi Fimea kehottaa tilaamaan ja hankkimaan ainoastaan niitä lääkkeitä, joihin tällä hetkellä on tarvetta.

Fimean ohjeistuksen mukaan tämä on välttämätöntä kriittisten lääkekuljetusten varmistamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti.

Alkuryntäyksen jälkeen tilanne normalisoitunee myös päivittäistavarakauppojen paperituotehyllyillä.

Poikkeuksellisen tilanteen takia monissa asiointipaikoissa on otettu käyttöön erilaisia poikkeusjärjestelyjä; muun muassa asiakkaiden välisen etäisyyden suhteen.

Kaikki eivät näitä ulko-ovissa olevia ohjeita lue tai noudata. Yrityksessä ei turhaan laiteta oveen pyyntöä vaikkapa kahden metrin etäisyydestä asiakkaiden välillä. Tämä koskee tietysti myös kassajonoa!

Kenenkään ei ole syytä pahastua jos kassajonossa edellä oleva pyytää jättämään riittävän suuren välimatkan.

Tilanne on kaiken kaikkiaan niin poikkeuksellinen, että monet eivät ymmärrä sen vakavuutta. Opastamisesta kaikki eivät pidä, mutta tällaisena aikana se on enemmän kuin tarpeellista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut