PÄÄKIRJOITUS: Talousurakka on alkanut

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Koronaviruksen vaikutukset Vihdin kunnan talouteen on nyt arvioitu 10-15 miljoonaksi euroksi.

Yllätys tämä ei ole, sillä jo poikkeusalojen alkaessa koronan vaikutukset kunnan talouteen arvioitiin vajaaksi kymmeneksi miljoonaksi euroksi kun ensimmäisistä hinta-arvioista tehtiin kuntiin tasajako asukaslukujen suhteessa.

Käsissä ovat siis kuntatalouden varsin raskaat ajat, jotka todennäköisesti vaikuttavat kaikkiin kuntalaisiin.

Vihdissä on jo aloitettu talouden tasapainotusohjelman päivittäminen; tiedossa on, että alustavien arvioiden mukaan kunnan alijäämä valahtaa tänä vuonna yli kymmenen miljoonaa euroa alun perin ennakoitua heikommaksi. Arvio on vasta alustava.

Tässä vaiheessa onkin varauduttava paljon heikompaankin tulokseen, sillä näkymättömän vihollisen koronan vaikutuksista eri elämänaloille voidaan esittää vasta arvioita.

Suomen hallitus on valmistelemassa koronapandemian takia kuntien taloudellista tukipakettia neljännessä lisätalousarviossaan.

Kunnan johdon arvioiden mukaan valtion kompensaatio tulisi kattamaan vain osan sopeutustarpeesta. Alustavan tiedon mukaan kunnan tuki Vihdille olisi 4,4-6,1 miljoonaa euroa.

Lisäksi kunnalla on jo aiemmin ollut rakenteellinen sopeutustarve, jonka summa tälle ja kahdelle seuraavalle vuodelle on yhteensä 11,5 miljoonaa euroa.

Aluillaan on talouden tasapainottamisen suururakka, jossa on käytävä tarkasti läpi muun muassa palveluiden tuottamistapa, toimipisteet, palvelutaso, palveluiden laatu, määrä ja lakisääteisyys sekä palveluiden kehittäminen, tehostaminen ja henkilöstöjärjestelyt.

Olennainen osa on kunnan tulovirtojen varmistaminen eli tänä vuonna Vihdissä käydään todennäköisesti perinpohjaiset keskustelut esimerkiksi veroprosentista ja palvelumaksuista.

Sanomattakin on selvää, että investointiohjelma menee todennäköisesti uusiksi.

Lainaa kunnalla on nyt noin 140 miljoonaa euroa, josta pitkäaikaista lainaa on sata miljoonaa euroa. Lainaa on jo noin 500 euroa asukasta kohti enemmän kuin Uudenmaan kunnissa keskimäärin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.