TUUMITTUA: Älä piilottele ”huonojakaan” ideoita

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Korona, korona, korona. Se laittoi polvilleen muutamia kolkkia lukuunottamatta koko maailman, myös Suomen ja pääkaupunkiseudun helmassa sijaitsevan luontoarvojaan hehkuttavan Vihdin.

Tiukka kuntatalous oli vihtiläisten päättäjien tiedossa jo kuluvan vuoden talousarviota koottaessa, mutta viekkaasti matkailijoiden mukana Suomeen tullut virus muutti taloustilanteen rivakasti monin verroin hankalammaksi.

Starttivaiheessa ovat nyt Vihdin kunnan taloustalkoot. Karsintoja ja palveluiden järjestelyjä on tehtävä paljon.

Nyt ei puhuta miljoonasta, kahdesta tai viidestä miljoonasta eurosta, sillä vaikutusten on vuositasolla oltava huomattavasti suuremmat.

Pahan päivän varalle kunnalla on aikaisempien vuosien ylijäämiä muutamia miljoonia euroja, mutta ne eivät tässä siis tilannetta korjaa.

On eletty aikaa, jolloin Vihdin kunnan johtavat ja vähäisemmät viranhaltijat ja eri tasojen luottamushenkilöt eivät neuvoja ja vinkkejä kaivanneet.

Päin vastoin, sellainen kansalaispohjainen opastaminen saatettiin tulkita jopa kalvavaksi ja piinaavaksi epäluottamukseksi.

Nyt on aika uusi. Kunnan verkkosivuilla on aloitettu kunnanjohtajan vahvasti kannustamana kampanja, jossa asukkailta pyydetään vinkkejä kunnan talouden korjaamiseksi ja palveluiden tehostamiseksi.

Tämä ei ole kosmeettinen temppu, vaan nyt on tosi kyseessä.

Sijainniltaan mainiossa Vihdissä on valtava määrä myös kuntatalouden ja kunnallisten palveluiden asiantuntijoita, jotka eivät ole Vihdin kunnassa töissä tai mukana kunnan luottamushenkilöhallinnossa.

Ja voi sitä vihtiläisten vankan kokemuksen hankkineiden talous- ja hallintokonsulttien määrää.

Nyt näiden erityisten tietäjien ja taitajien, mutta yhtä tärkeästi myös muiden vihtiläisten vinkkejä odotellaan kunnan hallinnossa. Ne kaikki on luvattu käsitellä.

Kuntalaisten etu on nyt se, että kuntalaiset pohtivat yksin ja yhdessä parempaa tulevaisuutta.

Koronavirus taisi vain vauhdittaa kehitystä, jossa kunnat vähitellen tai nyt jopa rivakasti vähentävät muita kuin lakisääteisiä tehtäviään.

Edessä on kuuma budjettisyksy niin Vihdissä kuin muualla. Ei nimittäin taida olla kuntia, joiden taloustilannetta virus ei olisi jollain tavalla raapaissut.

Vihdissä on noin 29 000 asukasta. Kunnalla on työntekijöitä noin 1 180. Lisäksi palveluja on antamassa monisatapäinen Karviaisen henkilökunta.

Kunnan työntekijöistä hämmästyttävästi vain 33 prosenttia on vihtiläisiä.

Talouspäätökset tekee 43-henkinen kunnanvaltuusto. Heille ja koko kunnan johdolle voi nyt siis antaa vinkkejä. Oikeasti. Tartu toimeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu