PÄÄKIRJOITUS: Työllisyyden synkkä kevät

Vihtiläisiä työttömiä työnhakijoita oli huhtikuun lopussa tarkalleen 1 901. Kaksi kuukautta aikaisemmin työttömien työnhakijoiden määrä oli peräti yli 800 vähemmän.

Työttömiä oli helmikuun lopussa alle 1 070, ja vuosi sitten noin sata tätäkin vähemmän.

Koronaviruksen vaikutuksista eri elämänaloille ryhdyttiin tekemään nopeasti erilaisia ennustuksia kun massiiviset lomautukset alkoivat.

Työllisyyden raju heikkeneminen paljastui jo maaliskuussa, jolloin vihtiläisten työttömien työntekijöiden määrä oli 1 344. Huhtikuun aikana työttömiä työnhakijoita tuli kuitenkin peräti lähes 560 lisää.

Toukokuun lopun työllisyysluvut julkistetaan juhannuksen paikkeilla. Vihtiläisten työttömien työnhakijoiden määrä on suurella todennäköisyydellä nousemassa jopa reilusti yli kahteen tuhanteen.

Tällä synkällä koronakeväällä on ollut tunnetusti valtavia vaikutuksia esimerkiksi perheiden toimeentuloon, henkiseen hyvinvointiin ja ostovoimaan.

Lopullinen hinta kerrannaisvaikutuksineen paljastuu vasta pitkän ajan kuluessa.

Vihdin työllisyystilanne on uusmaalaisten kuntien keskiarvoon verrattuna merkittävästi parempi, mutta se on tiukassa tilanteessa laiha lohtu.

Kun työttömien määrä Vihdissä alkaa olla 2 000 paikkeilla niin sillä on päivittäiset vaikutukset jo tuhansien muiden ihmisten arkeen.

Etätyöt, irtisanomiset, lomautukset ja etäopetus mullistivat perheiden elämän. Henkisestä pahoinvoinnista on tässä vaiheessa tilastoitu todennäköisesti vasta ensimmäisiä merkkejä.

Synkkyyden ilmapiirissä monessa perheessä äidin ja isän piti normiaskareiden lisäksi yltää asioihin, joita ei alkuvuonna voinut vielä kuvitellakaan.

Jo aikaisemmin heikossa asemassa olleen monen perheen lasten ja nuorten elämä saattoi synkentyä entisestään.

Koronakevään vaikutus tulevaisuuden koulumenestykseen on valtava kysymysmerkki – eikä tässä vaiheessa ole edes varmaa tietoa lähiopetuksen alkamisesta syksyllä.

Näkymätön vihollinen on tähän mennessä ollut arvaamaton monin tavoin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.