Tuumittua: Maailma kohenee kun ajattelet muitakin?

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Pitkään aikaan kukaan ei ole naukaissut radiossa lähes kuolematonta itsetehostusta "minä itse henkilökohtaisesti". Toinen onneksi unholaan vaiettu ilmaisu on "allekirjoittanut".

Mutta: vielä viljellään kovin paljon "toimesta"-sanaa, samoin kuin ylenpalttisesti "kin"-päätteitä tuplamerkityksessä. Myös minäkin...

Olisiko maailma parempi jos maailmalla vähän osatussa suomen kielessä jätettäisiin jonnin joutavat sanahelinät, tilkkeet sekä tupla- ja triplamerkitykset pois ja keskityttäisiin asiaan. Epäilen.

Ajaessani autoa kuuntelen yleensä jotain puhuttua ohjelmaa. Ihan diipadaapaa tai harkittuja sanankäänteitä ja -väänteitä.

Iän karttuessa olen oppinut välttämään tunnekuohut ja myötähäpeän, joita aiheutuu esimerkiksi toimittajan tietämättömyydestä. Syyllistynhän itsekin sellaiseen. Ajoittain.

Nyt autoa tai muuta härveliä ajellessa pitää tehostetusti panostaa ennakointiin, muiden huomiointiin – eikä pohtia kovin syvällisesti jonkun sanomisia radiossa.

Nyt se "minä" en ole keskiössä, vaan liikenteessäkin onnistumisen pitää perustua yhteispeliin.

Näinhän sen olisi pitänyt tähänkin asti olla, mutta kesäkuun alusta alkaen liikenteessä ovat olleet voimassa asetukset, joissa korostetaan muiden ottamista huomioon, ennakointia.

Korostetusti tämä näkyy vihtiläisten hypermarkettien pihoissa. Niissä unohtuvat kovin useilta ajoneuvoliikenteen perussäännöt.

Väyliä on hypermarketin pihassa ristiin ja rastiin. Yhdelläkään pihan ajoväylällä ei taida olla kolmiota.

Niinpä oikealta tuleva on aina etuajo-oikeutettu. Vai onko? Onko hän jopa etuajovelvoitettu?

Jokaisella on 24 tuntia vuorokaudessa, joten parkkipaikkatörttöily kiireeseen vedoten on ylimitoitettua.

Kiire on yleensä itse aiheutettua, käytännön seuraus heikosta organisointikyvystä. Ei siis ole ennakoitu, varauduttu. Omat kyvyt on arvioitu liian korkealle.

Kun nukkuu kahdeksan tuntia, on työssä kahdeksan tuntia ja tekee jotain muuta kahdeksan tuntia niin työssäkäyvän elämä on mallillaan, kiireetöntä?

Viikonloppuna voi sitten nukkua jopa 12 tuntia ja tehdä 12 tuntia jotain muuta?

Ei kukko käskien laula, joten parempi virsta (Venäjän virsta 1066,80 metriä, Suomen virsta 1068,80 metriä) väärää kuin vaaksa (peukalon ja keskisormen pään välinen etäisyys) vaaraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 3. Hiiden Opisto on täydessä valmiudessa
 4. Kirkonkylän urheilukenttä kunnostetaan: ”Saadaan kenttä, jolla kelpaa liikkua, peuhata ja pelata”
 5. Niuhalanraittia asfaltoidaan, autoja ei parkkiin raitin varteen
 6. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 10. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 11. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.