Pääkirjoitus: Oikeuksia ja velvollisuuksia

Perinteiset jokamiehenoikeudet tarjoavat upeat mahdollisuudet liikkua ja virkistäytyä luonnossa riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja tai haltija.

Luonnosta nauttiminen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa on ilmaista eikä edellytä maanomistajan lupaa tai suostumusta.

Hyviä käytöstapoja arvostavat niin maanomistajat kuin kanssaliikkujat; marjastamaan ja sienestämään ei ole kiva tulla muutaman kymmenen metrin päähän asunnoista.

Vihdissähän lääniä riittää, järviä ja lampia on erään laskennan mukaan runsaat sata. Pitäjän kokonaispinta-ala on noin 567 neliökilometriä, josta vesistöjä on 45 neliökilometriä.

Luonnossa liikkujan on aina muistettava vastuullisuus: jokamiehenoikeutta käyttämällä ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä toisille tai ympäristölle.

Viime aikoina Vihdissä onkin käyty vilkasta keskustelua jälleen kerran vesijeteillä ajamisesta ja Nuuksion kansallispuistoalueen pysäköintiongelmista sekä roskaamisesta.

Vaikka jokamiehenoikeudet ovat laajat, Suomen lainsäädäntö suojaa esimerkiksi jokaisen kotirauhaa. Vapaa-ajan asunto on kesäkoti.

Jokamiehenoikeuksien käyttäminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä toisille tai ympäristölle. Näissä asioissa rajanveto vähäisyydelle on tulkintakysymys ja monien kärhämien aihe.

Koronaviruspandemian takia moni on löytänyt Suomen uudella tavalla. Kaikki pääsevät helpommalla jos kukin luonnossa liikkuja pohtii edes hetken jokamiehenoikeuksien sisältöä ja rajoituksia.

Roskia ei tietenkään saa jättää luontoon. Myös kalastusluvan tarpeellisuus pitää tarkistaa, vaikka onkiminen ja pilkkiminen onkin jokamiehenoikeutena sallittua.

Myös tulen käsitteleminen vaatii huolellisuutta ja aina erityistä varovaisuutta.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana eikä avotulta saa tehdä toisen maalle koskaan ilman maanomistajan lupaa.

Yhteistyöllä eteenpäin. Luonnossakin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 3. Hiiden Opisto on täydessä valmiudessa
 4. Kirkonkylän urheilukenttä kunnostetaan: ”Saadaan kenttä, jolla kelpaa liikkua, peuhata ja pelata”
 5. Niuhalanraittia asfaltoidaan, autoja ei parkkiin raitin varteen
 6. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 10. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 11. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.