Pääkirjoitus: Jokainen on vastuussa

Maija-Liisa Nyman

Ihmisiä saattaa jo väsyttää jatkuva koronan varominen ja omien toimien rajoittaminen. Tämä on luonnollista ja ymmärrettävää – mutta silti pitäisi jaksaa.

Suomen tilanne on moneen muuhun maahan verrattuna hyvä. Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella ei onneksi ole tullut ilmi uusia tartuntoja pariin viikkoon.

Tilanne voi kuitenkin keikahtaa nopeasti varovaisuuden vähetessä ja matkustelun lisääntyessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottikin maanantaina, että matkailu epidemia-alueille lisää koronavirustartuntojen riskiä Suomessa. Tiedossa jo on Suomessa todettuja, todennäköisesti Balkanin alueelta peräisin olevia tartuntoja.

Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä synkin kaukana sijaitsevissa maissa, myöskään esimerkiksi Espanjaan ei suositella matkustamaan pahentuneen tautitilanteen takia.

Matkoilla hygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää, mutta siihen on edelleen syytä panostaa arjessakin.

Turvavälit ja käsien peseminen eivät ole vaikeita toteuttaa: ne eivät rajoita elämää, eivät vie aikaa, eivät maksa mitään.

Pidetään näistä huolta, niin toivottavasti järeämpiin keinoihin ei enää jouduttaisi Suomessa turvautumaan. Koululaiset pääsevät taas pian kouluun. Ravintolat pysyvät auki. Tapahtumia voidaan järjestää – ensi viikonloppunakin Vihdissä tulossa on esimerkiksi kolmen koomikon stand up -keikka, Jyrki Anttilan konsertti ja Koskenniemi-juhlajuoksu.

Tästä kaikesta voi nauttia, kun jokainen kantaa vastuunsa: ei lähde sairaana ihmisten ilmoille ja oireisena hakeutuu koronatestiin.

Koronavirustestejä tehdään nyt matalalla kynnyksellä ja hyvä niin – näin olisi pitänyt toimia alusta lähtien. Karviainen testaa oireiset: ne ihmiset, joilla on kuumetta, kurkkukipua, nuhaa, yskää tai hengenahdistusta tai ripulia tai vatsakipua ilman muuta ilmeistä syytä.

Jos oireita ilmenee, kannattaa aina soittaa Karviaisen koronapuhelimeen. Siltikin, vaikka ei olisi matkustellut, vaikka ei olisi tavannut yskiviä ihmisiä, vaikka olisi käyttänyt käsihuuhdetta. Se on vain vastuullista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.