Pääkirjoitus: Jokainen on vastuussa

Ihmisiä saattaa jo väsyttää jatkuva koronan varominen ja omien toimien rajoittaminen. Tämä on luonnollista ja ymmärrettävää – mutta silti pitäisi jaksaa.

Suomen tilanne on moneen muuhun maahan verrattuna hyvä. Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella ei onneksi ole tullut ilmi uusia tartuntoja pariin viikkoon.

Tilanne voi kuitenkin keikahtaa nopeasti varovaisuuden vähetessä ja matkustelun lisääntyessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottikin maanantaina, että matkailu epidemia-alueille lisää koronavirustartuntojen riskiä Suomessa. Tiedossa jo on Suomessa todettuja, todennäköisesti Balkanin alueelta peräisin olevia tartuntoja.

Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä synkin kaukana sijaitsevissa maissa, myöskään esimerkiksi Espanjaan ei suositella matkustamaan pahentuneen tautitilanteen takia.

Matkoilla hygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää, mutta siihen on edelleen syytä panostaa arjessakin.

Turvavälit ja käsien peseminen eivät ole vaikeita toteuttaa: ne eivät rajoita elämää, eivät vie aikaa, eivät maksa mitään.

Pidetään näistä huolta, niin toivottavasti järeämpiin keinoihin ei enää jouduttaisi Suomessa turvautumaan. Koululaiset pääsevät taas pian kouluun. Ravintolat pysyvät auki. Tapahtumia voidaan järjestää – ensi viikonloppunakin Vihdissä tulossa on esimerkiksi kolmen koomikon stand up -keikka, Jyrki Anttilan konsertti ja Koskenniemi-juhlajuoksu.

Tästä kaikesta voi nauttia, kun jokainen kantaa vastuunsa: ei lähde sairaana ihmisten ilmoille ja oireisena hakeutuu koronatestiin.

Koronavirustestejä tehdään nyt matalalla kynnyksellä ja hyvä niin – näin olisi pitänyt toimia alusta lähtien. Karviainen testaa oireiset: ne ihmiset, joilla on kuumetta, kurkkukipua, nuhaa, yskää tai hengenahdistusta tai ripulia tai vatsakipua ilman muuta ilmeistä syytä.

Jos oireita ilmenee, kannattaa aina soittaa Karviaisen koronapuhelimeen. Siltikin, vaikka ei olisi matkustellut, vaikka ei olisi tavannut yskiviä ihmisiä, vaikka olisi käyttänyt käsihuuhdetta. Se on vain vastuullista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 7. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.