Lukijalta: Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta

SAK:N Lohjan paikallisjärjestö kirjoitti Mielipide-palstalla 22.7.2020 ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja luonnollisesti tyrmäsi Kokoomuksen esityksen universaalista työttömyysturvasta ja liittää sen työttömyysturvan leikkauksiin. Lisäksi kirjoituksessa viitattiin pakolliseen liikennevakuutukseen ja samoin työnantaja velvoitettaisiin tarjoamaan työntekijöille työttömyyskassaan liittymistä.

Esityksen universaalista työttömyysturvasta teki Kokoomuksen Elina Lepomäki.

Työttömyyskassoihin kuulumattomatkin työntekijät maksavat työttömyysmaksua, mutta työttömyyden sattuessa he saavat murto-osan siitä, mitä kassoihin kuuluvat saavat. Kassoihin kuuluvien ansiosidonnaisesta n. 95 prosenttia maksaa valtio ja loput työttömyyskassa. Tässä on suuri moraalinen vääryys ja suuri laillinen epäkohta. Ihmettelen, ettei asiaan ole ennen puututtu.

Koska kaikki puolueet ja vieläpä EK ovat muutoksen kannalla, on ammattiyhdistysliike nyt hermostunut, ja yrittää sementoida valtansa.

Otin yhteyttä Elina Lepomäkeen, joka kertoi, että mitään puhetta ei ollut ansiosidonnaisen leikkauksista. Toisaalta rahathan kerää jo valtio, ei siihen tarvita lisäorganisaatioita. Lehdistä olen saanut tiedon, että ammattiyhdistysten malli on kallein ja Lepomäen esitys halvin.

Se, että ansiosidonnainen liitetään jonkun kerhon pakkojäsenyyteen haiskahtaa perustuslain vastaiselta toiminnalta. Suomessa on järjestäytymisvapaus. Toisin sanoen, saa järjestäytyä tai olla järjestäytymättä.

Aikanaan kaikki metsänomistajat maksoivat metsänhoitomaksua, jonka keräsi verottaja ja jolla ylläpidettiin Metsänhoitoyhdistyksiä. Vaikutti Mafian puuhilta. Nyt nähtävästi EU:n lakien vuoksi Metsänhoitoyhdistys on nykyään yhdistys, johon liitytään tai erotaan tarpeen mukaan. Ei pakkojäsenyyttä ja maksuja enää.

Maa, jossa on korkeat verot, kalliit hinnat, alhaiset palkat ja Euroopan keskiarvoa olevat sosiaaliset edut, joita ylläpitää n. miljoona ihmistä, täytyy olla jotain todella pahasti pielessä. Lääke näihin itseaiheutettuihin ongelmiin ei todella ole vanhan sementointi ja kustannuksien kasvattaminen.

Heikki Hakuri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 11. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 12. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 13. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 14. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 15. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.