Pääkirjoitus: Edullisin voi olla kallein

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Rakennushankkeiden suunnittelu, tarjouspyyntöjen valmistelu, urakkamuodon valinta, kilpailuttaminen ja hankintapäätösten tekeminen on todellinen taitolaji.

Vihdin kunnassa tätä ketjua on opiskeltu vuosikymmenten aikana runsaasti yritysten ja erehdysten kautta.

Hinta ja rakennustöiden valvonnan laatu ovat olleet avaintekijöitä.

Halvin hinta ja valvonta ovat olleet tuhoisa yhdistelmä monessa hankkeessa.

Mäntytien päiväkodin elinkaari oli lyhyt. Maaperältään erinomaiselle paikalle 1970-luvun lopulla rakennettu Nummelanharjun koulukin palveli käyttötarkoitustaan vain osan alun perin suunnitellusta ajasta.

Molemmissa kohteissa lattiarakenteiden alle oli piilotettu rakennusaikaisia jätteitä.

Näitä ongelmia alkoi Vihdissä muhia toki jo 1950-luvun lopulla kun Vihdin yhteiskoulun vanhinta osaa rakennettiin.

Niin Nummelanharjun koulua kuin yhteiskouluakin korjattiin ja rakenteille annettiin tekohengitystä moneen otteeseen, osin myös kalliisti.

Nyt isoja korjaustöitä tehdään Ojakkalan koulun ja päiväkodin rakenteisiin.

Jälkikäteen on aika helppo sanoa, että entiselle järvenpohjalle rakennettujen tilojen perustukset olisi pitänyt rakentaa paalutusten varaan.

Korjaustöiden aikana ilmaantuneet yllätykset ovat aiheuttaneet myös melkoisen myllerryksen lasten päivähoitopaikkojen järjestämiseksi ennen kuin tilat ovat kunnossa.

Pääkaupunkisedun kehällä sijaitseva Vihti on luontaista kasvualuetta.

Vihdin kasvu on alkuperäisistä suunnitelmista poiketen hidastunut kun monet lähikunnat ovat onnistuneet asukkaiden houkuttelussa Vihtiä paremmin.

Vihdinkin vuoro koittaa vielä. Hyvät liikenneyhteydet, uuden rautatien rakentaminen ja yritystonttien joustava tarjoaminen ovat avaintekijöitä.

Vihdinkin talous on koronan takia nyt erityisen tiukilla – eikä helpotusta ole vähään aikaan luvassa. Koronan mahdollinen toinen aalto voi kaiken lisäksi synkistää tilannetta entisestään.

Nyt siis on ilmeisen pakko siirtää rakennushankkeita. Tästä on ainakin se etu, että rakennushankkeissa ei tarvitse tehdä hätäisiä ratkaisuja. Edullisin voi olla kallein.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu