Tuumittua: Hiljennä – pienet vipeltäjät ovat pian liikenteessä

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Syyslukukausi alkaa torstaina. Monista käytännön järjestelyistä tietoa saataneen vasta viime hetkillä, mutta yksi asia on varma: koulumatkaa taivaltaa torstaina moni ensikertalainen yksin!

Jokaisen, ihan jokaisen, matkan perimmäinen tarkoitus on turvallinen perillepääsy. Muuten ei matkalle kannata lähteä.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen puolivuotistilastot kertovat aivan älyttömästä liikennekurin höltymisestä Vihdin(kin) alueella.

Turvallinen koulumatka rakentuu kun kodeissa annetaan oikeita ja turvallisuutta lisääviä käytännön ohjeita – ja jokainen teillä liikkuva ennakoi tulevat tilanteet.

Nämä samat hokemat kerrataan vuosittain sen takia, että itsekeskeisiä tai havaintokyvyiltään hitaita tai vajaita on liikenteessä aivan liikaa.

Monet ekaluokkalaiset aloittavat ainakin ensimmäiset koulupäivänsä vanhempiensa autokyydissä tai nostalgisessa talutuksessa, äiti tai isä tai molemmat salaa haikeuden kyyneliä pidätellen.

Iät ja ajat mallit niin hyvässä kuin pahassa on saatu kovin usein kotoa.

Vähän varttuneemmat saavat matkata kouluun polkupyörällä tai monenlaisilla liikkumisen nopeutta lisäävillä ja samalla turvallisuutta jopa vähentävillä häkystimillä.

Kuluneen viikon aikana turvallista koulutietä näytti ainakin Nummelassa treenaavan moni perhe.

Polkupyörilläkin liikkeellä oltiin, mutta voi voi sentään; osa ilman kypärää. "Kaveritkaan eivät käytä kypäärää" ei enää kelpaa selitykseksi.

Iät ja ajat mallit niin hyvässä kuin pahassa on saatu kovin usein kotoa.

Kiire on vihoviimeinen selitys ja täydellinen tekosyy kaahailulle ja ennakoimattomuudelle liikenteessä.

Kiihkeään ja pärskivään rattiraivoon ajautuva isä tai äiti antaa heikoimman mahdollisen mallin liikenteessä etenemisestä.

Kiire liikenteessä edustaa heikkoa organisointikykyä, laiskuutta, kyvyttömyyttä ja itsensä kampeamista huterille pyörille muiden yläpuolelle.

Aikaa on jokaisella yhtä paljon. Tasan yhtä paljon. Yhdelläkään matkalla ei tule kiire jos arvioi matkalle tarvittavan ajan oikein.

Kaiken lisäksi aikaa ei tarvitse edes arvioida, sillä useimpien ulottuvilla (taskussa tai autossa) on mainiot navigointilaitteet!

Siis nautitaan nyt mainiosta syyssäästä ja ennakoidaan koulujen alkaminen.

Yhtäkään liikennemerkkiä ei ole asennettu turhaan, ainuttakaan suojatietä ei ole huvin vuoksi asfalttiin maalattu, eikä turvaliivien ja kypärien paikka ole varastossa.

Kaiken lisäksi nyt on korkea aika laittaa lapsukaisten polkupyöriin valot ja muut turvalaitteet kuntoon.

Aloitin kansakoulun Vihdin kirkonkylässä Niuhalan kansakoulussa järkyttävät 53 vuotta sitten!

Minulle ei tarvinnut turvallista koulumatkaa neuvoa, sillä matkaa koulun nurkalle oli vissiin 50 metriä.

Taisin joskus kuitenkin lentää rähmälleen kun taituroin tämän koulumatkan Jopolla. Ilman kypärää.

Turvallista matkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu