Tuumittua: Rankkoja päätöksiä on ennenkin osattu tehdä

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Olin joskus viime vuosituhannella muutaman vaalikauden Vihdin kunnan luottamustehtävissä; kunnanvaltuustossa sekä muun muassa sivistyslautakunnassa ja perusturvalautakunnassa.

Näpeissä oli moneen kertaan äärimmäisen vaikeiksi luonnehdittuja taloustilanteita.

Suuren 1990-luvun alun laman seuraukset olivat kuitenkin ne järkyttävimmät.

Toimiin oli ryhdyttävä erityisen pontevasti. Mitään muuta keinoa ei ollut.

Toiminnan järkevöittämiset ja monenlaiset toiminnan jatkuvat juustohöyläämiset olivat niin arkisia, että päätöksentekijöiltä tylsistyivät ne talouden yhteiskäyttöiset juustohöylät.

Oli tehtävä rakenteellisia ratkaisuja. Niistä puhuttiin ummet ja lammet.

Vastuullinen päätöksentekijä ei nyt mieti vaalimenestystä.

Lautakuntia lopetettiin lukuisia, mutta isompien rakenteellisten uudistusten tekemiseen uskallusta ei aina ollut. Lopulta enemmistön oli pakko sellaiset päätökset tehdä.

Lunta ja kuraa tuli moneen valtuustoryhmään. Kaiken lisäksi useissa valtuustoryhmissä oli sisäisiä jännitteitä ja sen seurauksena yhteistä toimintakyvyttömyyttä.

Ehkä myös toimintahaluttomuuttakin. Pisteitä ei haluttu antaa väärille henkilöille. Jälkikäteen ajateltuna: järkyttävää.

Valtuustoseminaareissa oltiin ensimmäisen päivän virallisen työskentelyn jälkeen vapaamuotoisessa illanvietossa kuin kirkkoveneen samatahtisia soutajia siinä vaiheessa kun ässiä ja ärriä oli enää vaikea fiksusti lausua.

Kun arki ja julkiset valtuuston kokoukset koittivat niin ainakin napahenkilöiden oli oltava puolueidensa edellytysten mittaisia sanoissaan ja sanomisissaan.

Pisimpään kunnanvaltuustossa olleet muistavat varmasti erinomaisesti nämä vaiheet – sekä taustalla julkisuudelta visusti piilossa käydyt neuvottelut.

Harva enää muistaa, että aikoinaan sivistyslautakunta teki Vihdin kunnan ensimmäiset suuret vapaaehtoiset talouden leikkausesitykset.

Tilanne oli silloin niin vakava, että lautakunnassa nähtiin kunnanhallituksen antama talousraami ylimitoitetuksi olosuhteisiin nähden.

Moni luulee, että lähestyvillä kuntavaaleilla on jotain vaikutusta uskallukseen tehdä talouspäätöksiä kunnanvaltuustossa.

Saattaa niinkin olla, mutta nyt on sellainen tilanne, että vastuullinen päätöksentekijä ei nyt mieti vaalimenestystä seuraavissa kuntavaaleissa.

Nyt on kunnan talous saatava tolpilleen. Tilanne on kaiken lisäksi samanlainen lähes kautta valtakunnan.

Vihdissä menot ovat kasvaneet, mutta verotulot ovat taantuneet. Koronan ensimmäisestä aallosta on tulossa jättilasku.

Helpolla ei pääse kukaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut