Pääkirjoitus: Aloitteista on aina hyötyä

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kuntalaisaloite on näppärä keino vaikuttaa – ainakin pienellä viiveellä.

Kuntalain mukaan kunnan asukkaalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa.

Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Maanantaina Vihdin kunnanvaltuuston syyskauden ensimmäisessä kokouksessa listalla on muun muassa selvitys kuntalaisaloitteiden käsittelystä sekä niihin liittyvistä toimenpiteistä.

Kuntalaisaloitteita tehtiin Vihdissä edellisen valtuustokäsittelyn jälkeen viime vuoden aikana kaksi ja kuluvan vuoden alkupuoliskolla samoin kaksi.

Aloitteita tehtiin Otalammen rannan ja rantatien liikenteen rauhoittamisesta, Pääkslahden arvokkaiden kunnan metsien säästämisestä, katuvalopisteen asentamisesta Tuomaantien ja Asemantien väliselle yhdyspolulle sekä aikataulujen asentamisesta bussipysäkeille ja sähköisen aikataulun luomisesta.

Toimenpiteet näiden aloitteiden johdosta on rakennettu takavuosiin verrattuna varsin nopeasti.

Otalammen ranta-alueen liikenteen rauhoittaminen on vielä kesken. Pääkslahden metsäalueiden kohtalo puolestaan ratkeaa kunnan alueella omistamien metsien metsänhoitosuunnitelman uudistamien yhteydessä.

Yhdyspolulle on tulossa katuvalo katuvalosaneerauksen yhteydessä.

Aivan suoraa vastausta ei ole tässä vaiheessa kunnalla antaa myöskään aikataulujen kohtalosta, mutta kunnassa on käynnistymässä katurekisterin luominen.

Näin kuntaan saadaan rekisteri bussipysäkeistä ja niiden ominaisuuksista.

Aloite on tässä asiassa selkeästi ainakin vauhdittanut aikataulupalvelujen kehittämistä. Joukkoliikenteen kehittäminen on suuren luokan asia.

Vireillä on nyt sähköisten pysäkkinäyttöjen hankinta aluksi keskeisille joukkoliikenteen solmupisteille. Pysäkkien printatut aikatauluthan voivat vanhentua nykyään muutamassa viikossa.

Aloitteiden tekeminen on tärkeä osa yhteisen hyvän rakentamista.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu