Pääkirjoitus: Aktiivinen ote elämään

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vanjärvellä ja Vihtijärvellä eletään tänä syksynä synkeissä tunnelmissa kun lakkautusuhan alla ovat Vanjärven päiväkoti ja Vihtijärven koulu.

Vihdin kunnan lähivuosien talousongelma on tämänhetkisten laskelmien perusteella 43 miljoonan euron suuruinen, joten menoja on vähennettävä ja tuloja lisättävä.

Meneillään on Vihdin kunnan kolmas perättäinen merkittävästi alijäämäinen talousvuosi.

Tämän takia seuraavassa taloussuunnitelmassa on tehtävät uskottavat päätökset talouden nostamiseksi aika nopeaan tahtiin plussalle.

Kunnan virkamiesjohdon mukaan kaikki helpot keinot menojen karsimiseksi on jo käytetty.

Suuria ja pieniä projekteja kunnan talouden korjaamiseksi on ollut jo yli 50. Edessä ovat siis suuremmat muutokset.

Kunnanjohtaja Erkki Eerolan elokuun alkupuolella julkistama talouden korjaussuunnitelma julkistettiin määrätietoisesti kolmisen kuukautta ennen kunnanvaltuuston budjettikokousta, jossa Vihdin suunta on käännettävä.

Keskustelulle on näin jäänyt runsaasti aikaa. Kuntalaiset ovat saaneet tehdä käytännössä mielin määrin esityksiä paremmasta tulevaisuudesta.

Kuluneella viikolla järjestettiin myös kuntalaiskuulemiset Vanjärvellä ja Vihtijärvellä.

Maaseutumaiseen rauhaan ja väljyyteen taajamien ahtaudesta ja melusta muuttaneet lapsiperheet ovat olleet päiväkodin ja koulun lakkautusten uhkasta ymmärrettävästi erittäin huolissaan.

Muutos arkeen voi olla erittäin suuri. Vaakakupeissa ovat nyt laskennalliset säästöt ja todelliset säästöt.

Tulevaisuuden hahmottamista tällä pääkaupunkiseudun vahvalla tulevaisuuden kasvualueella häiritsee lisäksi se, että Vihdissä ikäluokat ovat pienentyneet 400 lapsesta 250 lapseen.

Kaiken lisäksi Vihti on tällä hetkellä ikärakenteeltaan Suomen kahdeksanneksi vanhin kunta. Siis tällä hetkellä.

Rakennustarvikkeet paremman tulevaisuuden rakentamiseksi ovat olemassa. Piirustukset hyväksyy marraskuussa kunnanvaltuusto. Pallo on nyt talouden arkkitehdeilla.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.