Pääkirjoitus: Keventäminen kannattaa aina

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Korona-aika on opettanut lukemattomat yritykset pärjäämään aikaisempaa vähemmällä ja uudistamaan toimintatapoja hyvinkin luovilla tavoilla.

Avainsanoja ovat monilla yrittäjillä olleet tänä vuonna voiton maksimoinnin sijaan yrityksen ja työntekijöiden selviytyminen vaikean jakson aikana – ja sen jälkeen.

Tiukka tilanne on ollut myös Vihdin ja Karkkilan yhteisessä Perusturvakuntayhtymä Karviaisessa, jossa budjettiylityksiä on yritetty suitsia jo vuosia.

Karviaisen taloutta ja hallintoa on tänä vuonna laitettu kuntoon uusin voimin tiukkaan tahtiin, mutta iso laiva kääntyy hitaasti.

Yhtymähallituksen tiistaina hyväksymä organisaatiouudistus on erittäin merkittävä, sillä sen avulla pyritään asiakaslähtöisiin yksilöön toimintakyvyn mukaisiin palveluketjuihin.

Karviaisen palvelut järjestettiin alusta alkaen ihmisen elämänkaaren ympärille. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ihmisen iän mukaisesti on kuitenkin osoittautunut moniportaiseksi ja raskaaksi.

Karviaisen keskiössä ovat nyt vihtiläiset ja karkkilalaiset, joiden palveluiden tarpeen pitää määräytyä jokaisen ihmisen toimintakyvyn mukaisesti riippumatta yksilön iästä tai diagnoosista.

Erityistä tässä uudistuksessa on yhtymähallituksen päätöksen perusteluissa oleva periaate: Sosiaali- ja terveyspalveluiden ensisijaisena tehtävänä on tukea yksilöitä saavuttamaan toimintakykynsä maksimi.

Raskaaksi käyneestä kolmen palvelulinjan mallista siirrytään vuoden vaihteessa kahteen selkeään vastuualueeseen.

Ne ovat terveyspalvelut ja sosiaalipalvelut. Vihdissä olikin tällainen perusjako ennen perusturvakuntayhtymän perustamista.

Hallintokaavioita ei voi enää piirrellä ja hyväksyä ilman, että henkilöstö on uudistuksessa täysillä mukana.

Karviaisen taloudellisesti aikaisempaa tehokkaampaa tulevaisuutta on suunniteltu jo pitkään. Nyt on siis muutoksen aika. Tässäkin tapauksessa hallinnon keventäminen kannattaa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.