Lukijalta: Seurakunnan asioista päättämisessä tarvitaan vastuullisuutta

Kirkkovaltuusto teki 22.9. kokouksessaan päätöksen luopua Vihdin seurakuntatalon saneerauksesta.

Se on aiheuttanut vilkasta keskustelua, ja monet ovat ilmaisseet pahoittaneensa päätöksestä mielensä. On ymmärrettävää, että näin keskeinen rakennus aiheuttaa vahvoja tuntemuksia ja on sinällään positiivista, että seurakunnan rakennus koetaan näin tärkeäksi.

Tässä valossa on ikävää, että lukuisten selvitystenkin jälkeen seurakuntatalon korjauskustannus osoittautui Vihdin seurakunnalle liian kalliiksi. Korjaus olisi maksanut suuruusluokaltaan neljä miljoonaa euroa.

Onko tämä paljon tai vähän, voi suhteuttaa monilla tavoin. Se olisi esim. vastannut kuuden työntekijän palkkaa 20 vuoden ajalta. Näitä kysymyksiä päättäjät joutuivat punnitsemaan.

Kokouksessa nostettiin esille, että selvitettäisiin vielä mahdollisuutta remontin riisutumpaan versioon eikä esim. rauniopuutarhaa toteutettaisi.

Näin varmaan olisi ollut mahdollista tehdä, mutta suppean arvioinnin pohjalta olisi voitu säästää ehkä miljoona euroa.

Samalla olisi otettu riski, ettei korjauksesta tulisi pitkäikäinen, ja vuotta kohti korjauksen kustannus olisi voinut olla vieläkin suurempi kuin kunnollisessa korjauksessa.

Halvemman vaihtoehdon kartoittaminen olisi lisäksi vaatinut kattavan, useiden kymmenien tuhansien eurojen asiantuntijaselvityksen.

Kun tähän laskee ne sadat tuhannet, joita selvityksiin on jo käytetty, olisi yhteissumma lähennellyt jo puolta miljoonaa euroa.

Tämä siis pelkistä selvityksistä, jotka eivät sisällä varsinaisia korjaustoimia eivätkä sisälly mainittuun neljään miljoonaan euroon.

Katsommekin, että vastuullisten päättäjien on uskallettava katsoa ikäviä tosiasioita rohkeasti ja tehtävä niiden pohjalta päätöksiä, jotka ovat perusteltuja ja kestäviä.

Tähän voi ottaa vertauskohdaksi kunnan toiminnan Nummelanharjun koulun korjauksessa. Koulun käyttöikää pitkitettiin joillakin vuosilla investoimalla sinne miljoonia.

Lopulta todettiin, ettei rakennusta saada kuntoon ja se purettiin, jolloin tehdyt investoinnit suurelta osin menivät hukkaan.

Seurakuntataloa koskevien päätösten jälkeen on tärkeää varmistaa seurakunnan toimintaedellytykset kirkonkylässä.

Tämä rakentuu Kirkon ja Pappilan ympärille ja miettimään joudutaan myös kuinka siunauskappelin sulkemisesta johtuvat tarpeet voidaan korvata järkevällä tavalla.

Pentti Aspila, kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Hanna Jokela, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja, Erkki Vartiainen, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.