Tuumittua: Pupujussit laittoivat päänsä pensaisiin

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Lähes historiallinen oli äänestysrumba tiistai-iltana kunnanhallituksen kokouksessa, jossa runsaiden äänestysten jälkeen syntyi kunnanvaltuustolle esitys Vihdin kunnan ensi vuoden budjetiksi ja talouden tasapainottamisen ohjelmaksi.

Kuntavaalit lähestyvät, joten nyt piti mielistellä äänestäjiä?

Piti oikein uurastaa pitkä ilta ja uhrautua; tehdä valtiomies- ja valtionaismaisia huikeita urotekoja kuntalaisten koronasyksyn virkistykseksi?

Talouden tasapainottamisen ohjelma ajoi nyt karille ensi vuoden osalta.

Kunnanjohtaja Erkki Eerolalla ei vastuullisena talousihmisenä ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin jättää kunnanhallituksen budjettiesitykseen eriävä mielipiteensä.

Eerolan mielestä kunnanhallituksen budjettiesitys ei täytä kuntalain mukaista edellytystä talouden tasapainosta.

Talousohjelmaan tuli nyt vakava vuoto, suuruudeltaan kaiketi kolmen miljoonan euron luokkaa. Siis noin 20 miljoonaa markkaa.

Suunnilleen sama markkamäärä, jonka kunta aikoinaan sai Vihdin Sähkö Oy:n osakkeista. Vapaasti muistellen ne rahat käytettiin aikaisempaa leveämpään elämään, koneiston paisuttamiseen.

Ennen vanhaan haastavassa taloustilanteessa äänestäjien mairittelu maksettiin ihan pokkana hilaamalla kunnanvaltuuston kokouksessa verotulokertymän arviota ylöspäin. Joskus se onnistui, joskus ei.

Pitkään kunnan luottamuselimissä olleet nykyisetkin kunnanvaltuutetut muistanevat erinomaisesti tällaiset vaiheet.

Kunnanvaltuuston talouskokous pidetään marraskuun yhdeksäntenä päivänä. Edessä on todennäköisesti kokous, jossa toistuu osin kunnanhallituksessa käyty äänestysspektaakkeli.

Spektaakkelin siitä tekee se, että yleisöä on luvassa ennätysmäärä. Valtuuston kokous aiotaan nimittäin striimata kotisohvilta katseltavaksi.

Luvassa on tuntikausia kestävä realityohjelma – jos tykkää kunnallisen päätöksenteon sinänsä kovin teknisestä kokousrutiinista.

Mainostaukoja ohjelmassa ei ole, paitsi ryhmäpuheenvuoroissa, joista varmasti versoaa oman ryhmän erinomaisuus kuntalaisten asioiden vastuullisesta huolenpidosta.

Kunnanhallituksessa oli yhdeksän äänestäjää. Kunnanvaltuustossa on 43 äänestäjää.

Ainakin Nummelassa pihat ja puskat vilisevät citykaneja. Niistä on nyt ollut helppo ottaa mallia. Kun paha auto lähestyy niin kipitetään tien yli ja laitetaan pää pensaaseen. Nyt on paha taloustilanne. Entistä pahempi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.