Pääkirjoitus: Oppilashuoltoa tarvitaan lisää

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Oppilashuollon tarve on aluehallintovirastojen selvityksen mukaan lisääntynyt peruskouluissa koronavirusepidemian aikana. Kuntakohtaisia tietoja ei ole, mutta Vihti on tässä suhteessa tuskin poikkeus.

Etenkin kuraattoripalveluiden tarve on tänä vuonna kasvanut kouluissa. Kerrannaisvaikutukset voivat olla mittavat, sillä psykologi- ja lääkäripalveluiden saatavuus on ollut oppilashuollon palveluissa heikointa.

Kysely tehtiin kunnille ja yksityisille opetuksen järjestäjille viikolla 41. Seurantakysely tehtiin loka-marraskuun vaihteessa.

Koronaepidemian aikana mielenterveyden ja oppimisen ongelmat ovat lisääntyneet ja tuen tarve on nyt tavallistakin suurempaa.

Opetusministeri Li Andersonin mielestä jokaisen nuoren on saatava tarvitsemansa tuki, jotta epidemian jäljet onnistutaan pitämään mahdollisimman vähäisinä.

Ministeri muistuttaa, että kuntien tulisi pitää kiinni oppilashuollon palveluiden riittävästä tasosta läpi epidemian.

Ongelma on jo nyt mittava, sillä kyselyn vastauksissa nousevat esille muun muassa oppilaiden turvattomuuden kokemukset, aikuisen läsnäolon tarve ja poissaolojen lisääntyminen.

Etenkin psykologipalveluja tarvitaan tällä hetkellä lisää. Kouluterveydenhuollossa puretaan nyt syksyllä lähes kautta maan jonoja, jotka aiheutuivat keväällä.

Etäyhteyksin järjestettävät palvelut ovat kuitenkin monipuolistaneet palvelutarjontaa –  ja ne voivat sopia paremmin osalle oppilaista.

Tukitoimien onnistumisessa kuntien vastauksissa nousi erityinen huoli lapsista, jotka eivät ole olleet varhaiskasvatuksen piirissä poikkeusolojen aikana ja tarvitsevat vahvemmin kasvun, kehityksen ja oppimisen tukea.

Lisäksi kunnat ilmoittivat, että terapiapalvelut loppuivat kokonaan tai vähenivät merkittävästi poikkeusolojen aikana.

Säästöt voivat kertautua moninkertaisiksi kustannuksiksi. Näiden suurten asioiden äärellä oli myös Vihdin kunnanvaltuusto maanantaisessa budjettikokouksessa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut