Pääkirjoitus: Kaava ei ole vain kaava

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kaavoittaminen on tunteitakin herättävää alueiden käytön ja rakentamisen sääntelyä, jolla päätetään erityisesti asumisen ja työpaikkojen sijoittuminen alueelle.

Tässä maankäytön suunnittelussa päätöksiä tekevien tähtäin pitää olla hetken haasteiden rinnalla myös pitkällä tulevaisuudessa.

Olisi pystyttävä ennustamaan esimerkiksi liikenteen kasvun vaikutukset. Erinomainen esimerkki on Nummela, jossa 1950-luvulla oli alle tuhat asukasta.

Nyt Nummelassa asuu noin puolet vihtiläisistä. Liikenne alkoi kasvaa 1950-luvulla ja niinpä Meritielle rakennettiin rautatien yli silta.

Silta avattiin liikenteelle lokakuun alussa 1963. Näiden 57 vuoden ajan se on ollut Nummelan keskustan ainut ajoajo väylä rautatien yli.

Uudelle Pillistöntien linjaukselle valmistui vuonna 2013 radanalitus, joka otettiin liikennekäyttöön vasta kolmisen vuotta myöhemmin.

Tämä väylä on jonkin verran helpottanut Nummelan keskustan liikenneruuhkia, mutta olennaista kohennusta se ei ole tuonut.

Toki ruuhkat ovat vain ajoittaisia työmatkojen meno- ja paluuliikenteessä. Ne kertovat kuitenkin jatkuvasti kasvavan taajaman suunnittelun haasteista.

Kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa käsiteltiin tiistaina kuluvan vuoden kaavoituskatsausta ja kaavoitusohjelmaa seuraavalle parille vuodelle.

Vireillä on runsaasti kaavoitushankkeita eri puolille pitäjää. Kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja kunnanvaltuuston hyväksyttäväsi lähtevä esitys on Vihdin tulevaisuuden kannalta kasvun esitys.

Vihdin luottamushenkilöt eivät kuitenkaan yksin päätä Vihdin kasvusta. Se on niin moneen kertaan vuosien varrella nähty.

Kasvua ovat rajoittaneet demokratiaan olennaisesti kuuluvat lukemattomat valitukset sekä päinvastaisista puheista huolimatta kuntien välinen kilpailu.

Yksi esimerkki on Etelä-Nummelan laaja osayleiskaava. Kaava-alueella on varaus rautatieasemalle, joka Lohjan vetovoimalautakunnan lausunnon mukaan voi aiheuttaa Lohjan kaupungille paineen yhdyskuntarakenteen hajauttamiseen.

Kaava ei siis ole vain kaava. Se on tulevaisuuden sokkeli, jolle on monta suunnittelijaa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu