Kirkkoherran joulutervehdys: Päällimmäisenä Toivo paremmasta

Pekka Valkeapää, kirkkoherra

Kukaan meistä ei olisi arvannut vuosi sitten, mitä joudumme kokemaan keväällä ja syksyllä 2020. Koronan tähden moni asia on muuttunut yksityisessä elämässä ja seurakunnan elämässä.

Olemme kärsineet normaalin läheisyyden ja kosketuksen puutteesta. Olemme kantaneet huolta niistä, jotka ovat suvuissamme vanhoja ja altteimpia koronan vakaville seurauksille. Olemme tunteneet aika ajoin omakohtaisesti kalvavaa pelkoa sairastumisen mahdollisuudesta. Olemme opetelleet uusille toimintatavoille ja digitaalisille alustoille. Olemme kohdanneet niitä, joille tämä aika on kaikkein raskainta. Olemme selvinneet kaikesta tästä ja kokeneet joulun alla toivon viriämisen rokotusten alkamisen johdosta. Saatamme olla vapaat tästä piinasta kesään mennessä.

Paljon on puhuttu siitä, mikä on se uusi normaali, johon palaamme koronan jälkeen.

Siinä voi olla uudenlaisen kohtaamisen elementtejä kasvokkain ja sosiaalisen median alustoilla. Siinä voi olla vähemmän hierarkista meininkiä ja enemmän luovaa tekemistä yhdessä. Siinä voi olla uusia auttamisen ja välittämisen tapoja. Siinä voi olla uuden identiteetin löytämistä kristittynä elämisen tapaan ajassa ja paikassa.

Jeesuksen vaatimaton syntymä, armontäyteinen elämä, katkera kuolema ja rajoja murtava ylösnousemus kuolleista synnyttivät uuden uskonnon, joka muutti silloisessa maailmassa kaiken. Enää sairasta ei jätetty yksin kuolemaan. Autettiin köyhiä ja puutteen alaisia. Vedottiin Jumalan armoon. Oltiin pelottomia kuoleman edessä. Nähtiin uskon tähden taivaisiin asti. Lähdettiin levittämään toivon sanomaa eteenpäin.

Tämän ohjelmanjulistuksen kanssa kristikunta on tehnyt matkaa meidän päiviin asti. Joulujuhlan suuruus on siinä, että palaamme vuosi vuoden perään näille uskomme juurille. Jeesus syntyy sydämissämme ja antaa meille toivon paremmasta tulevaisuudesta. Emme ole yksin, vaan hyvä Jumala on kanssamme tänä poikkeuksellisena jouluna.

Siunattua joulua ja armollisuuden täyttämää uutta vuotta 2021!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.