Pääkirjoitus: Onko ihan pakko ohittaa?

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihtikin sai vihdoin kauniin lumivaipan. Nummelan lentokentän retkiluistelurata avattiin toisen kerran, samoin monet talkoillakin ylläpidettävät luistelualueet.

Latuja on tehty sitä mukaa kuin lunta on taivaalta tai lumitykeistä tupruttanut.

Vihti Ski Centerissä on ollut iloista vilskettä jo pidempään, samoin laskettelukeskuksen ladulla.

Pakkasta on luvassa nyt pitkälle eteenpäin, joten talven liikunnallisista perinteisistä iloista on todellakin nyt mahdollisuus nauttia.

Moni talvi on näillä leveysasteilla ollut vähäluminen, joten autoilun kokemukset haasteellisissa olosuhteissa ovat viime vuosina jääneet monilla vaatimattomiksi.

Pöllyävä lumi ja liukkaus haastavat aina autoilijoita. Vihtiä halkovillakin teillä on ollut runsaasti ajoneuvoja, joiden kuljettajilla ovat perusasiat hukassa.

Auto pitäisi aina puhdistaa lumesta ja varmistaa ennen liikkeelle lähtemistä ikkunoista esteetön näkyvyys joka suuntaan.

Ongelma on ollut paikoitellen melkoinen, joten poliisipartiot ovat ryhtyneet sakottamaan igluissaan ajelevia.

Ongelmaksi on muodostunut myös se, että kuljettajat eivät tunne ajoneuvojensa ominaisuuksia; lukemattomia vaaratilanteita on aiheutunut kun valokatkaisin on sellaisessa asennossa, että takavalot eivät pala.

Kaiken lisäksi yleistynyt ledvalojen tekniikka aiheuttaa sen, että auton peräpään valot muurautuvat kovin helposti umpeen kun energiatehokkaat valot eivät tuota lämpöä.

Osa autoilijoista ajelee kelistä riippumatta itsevarmoin ottein turvaväleistä piittaamatta ja ohittelee toisten tielläliikkujien turvallisuutta uhmaten.

Tämä on edelleen arkea erityisesti kakkostien aamuvarhaisessa työmatkaliikenteessä, vaikka vahvat etätyösuositukset ovatkin selkeästi vähentäneet liikennevirtoja.

Ohituksen tuoma ajansäästö on Liikenneturvassa tehtyjen laskelmien mukaan vain muutamia sekunteja kilometriä kohti.

Ohittelu on siis monille pelkkä tapa, jonka hyötyä on erittäin vaikea perustella. Onko siis ihan pakko ohittaa?

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.