Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tuumittua Tämä on kullanarvoisten tapojen aikaa

Oman napansa ympärillä pyöriskelevät kansalaiset ovat alkaneet koronavuonna aiheuttaa isojakin ongelmia mättämällä toiletin porsliinisen istuimen syövereihin kaikenlaista.

Vihdissäkin jätevedenpuhdistamoiden välppiin eli isosilmäisiin raakaseuloihin on kautta puhdistamohistorian kulkeutunut kaikenlaista tekareista alkaen.

Nyt koronavuonna pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistamoilla erityiseksi ongelmaksi ovat nousseet viemäritukoksia aiheuttavat pitkäkuituisesta materiaalista ja keinoaineista valmistetut hengityssuojaimet.

Ne eivät hajoa siinä lillingissä, joka normaalisti jätevesiputkistoissa pumpataan ja saatetaan jätevedenpuhdistamoille käsiteltäväksi.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden jätevedenpuhdistamoille saapuu vuosittain peräti yli tuhat tonnia sinne kuulumatonta roskaa, joka päätyy lopulta monen ylimääräisen työvaiheen jälkeen poltettavaksi jätevoimalaan.

Pumpputukokset on avattava nopeasti, jotta vältytään jäteveden ylivuodoilta ympäristöön.

Joku korjaa jälkesi. Se ei ole aina kivaa hommaa.

Keväästä alkaen viemäreihin on päätynyt muun muassa puhdistuspyyhkeitä, jotka ovat tarrautuneet jätevesipumppujen juoksupyöriin ja aiheuttaneet pumppaamotukoksia.

Puuvilla- tai muovituotteet eivät todellakaan hajoa viemäriin päätyessään. Lyhytkuituista vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut eivät myöskään sovellu viemäriin, sillä ne eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle.

Jos roskiin yhdistyy viemärissä kaiken lisäksi rasvaa ja öljyisiä marinadeja, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä.

Tukokset pumppaamoilla, viemäriverkoston muissa osissa ja myös kiinteistöjen putkistoissa voivat aiheuttaa jäteveden ylivuotoja, jollei niitä havaita ajoissa.

Tästä muistuttava Viemärietiketti-kampanja näkyy pääkaupunkiseudulla marraskuussa viikosta 46 alkaen.

Kampanja-aluetta voisi laajentaa Vihtiinkin. Ei Vihti ole mikään Onnela, jossa asuu vain hyviä tapoja ja tottumuksia kunnioittavia ihmisiä.

Vessaetiketin hallitseminen on siis kullanarvoinen taito, myös korona-aikana.

Porsliinin kitaan viskattu kielletty aines aiheuttaa myös jätevesijärjestelmien ennakoivan huollon siirtymisen eteenpäin kun työpanokset pitää kohdistaa suljetussa kopissa hölmöilevien kansalaisten töppäysten seurausten korjaamiseen.

Mieti siis tarkkaan mitä vessanpöntöstä huuhtelet pois näkyvistä. Joku korjaa jälkesi. Se ei ole aina kivaa hommaa.