Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Säästöjä on haettu kaikkialta?

Olemme taloudellisesti haastavassa tilanteessa, kuten valtaosa kunnista. Taloustilanne oli tiukka jo ennen koronapandemiaa, joka on tuonut omat lisähaasteensa.

Säästöjä on haettu kaikkialta, kyläkoulut, päiväkodit, koulukuljetuksen nosto viiteen kilometriin jne.

Löytyy yksi pyhä asia, mihin ei kajota, pakolaisten / turvapaikanhakijoiden vastaanotto.

Sinne esitetään henkilöstöön lisäresursseja ja nykyisen henkilöstön vakinaistamista. Yllätyitkö?

Varaahan meillä tuntuu olevan, osoittavathan viranhaltijoiden laskelmat jälleen miten tuottoisasta toiminnasta on kyse. Esimerkiksi Kuntaliitto on todennut etteivät saadut korvaukset kata kuluja. Mitä Vihdissä teemme erilailla? Pitäisikö muiden kuntien ottaa meistä mallia?

En suosittele, koska laskelmat eivät pidä paikkaansa. Vihdissä perusopetus maksaa keskimäärin vuositasolla per henkilö 7 000 euroa ja saatu korvaus yli 7-vuotiaasta 2 300 euroa.

Varhaiskasvatus 15 000 euroa ja saatu korvaus 6 840 euroa. Tämä ryhmä on pääsääntöisesti myös haastavampi opettaa ja he ovat yleensä jonkinlaisen erikoisopetuksen ryhmissä, joka nostaa kuluja keskimääräisestä.

Miten tähän positiiviseen tulokseen päästään?

Lasketaan vain lisähenkilöstö, joka on palkattu, jätetään pois mm. kiinteistökulut, oppimateriaali ja ruoka. Tämä logiikka toimisi, jos opetus tapahtuisi ulkona, ilman oppimateriaalia ja ruokaa.

Vihdissä tehdään selvitys, miksi erikoisopetuksen kulut ovat nousseet reilusti vuodesta 2015.

Vinkkinä voisi tutkia tämän ryhmän osuutta. Myös terveydenhoitokulut noin 3 000 euroa per asukas vuositasolla on unohdettu.

Oikea laskelma lienee satojatuhansia miinuksella ja valtion tuen loppuessa pyöritään miljoonan nurkissa.

Tämä on Suomessa vallitseva suuntaus. Poliisille ja vanhuksille ei löydy rahaa, mutta sitä lapataan miljardeja pakolaisiin ja tehottomaan kehitysapuun ja EU:hun löytyy reilut kolme miljardia lisärahaa, jolla tuetaan maita, jotka eivät hoida kunnolla talouttaan.

Jos suomalaiset eivät aja omia asioitaan, ei niitä kukaan muukaan puolestamme aja. Suomessa kantasuomalainen on nykyään kakkosluokan kansalainen.

Veli-Matti Laitinen, kunnanvaltuutettu