Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta

SAK:N Lohjan paikallisjärjestö kirjoitti Mielipide-palstalla 22.7.2020 ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja luonnollisesti tyrmäsi Kokoomuksen esityksen universaalista työttömyysturvasta ja liittää sen työttömyysturvan leikkauksiin. Lisäksi kirjoituksessa viitattiin pakolliseen liikennevakuutukseen ja samoin työnantaja velvoitettaisiin tarjoamaan työntekijöille työttömyyskassaan liittymistä.

Esityksen universaalista työttömyysturvasta teki Kokoomuksen Elina Lepomäki.

Työttömyyskassoihin kuulumattomatkin työntekijät maksavat työttömyysmaksua, mutta työttömyyden sattuessa he saavat murto-osan siitä, mitä kassoihin kuuluvat saavat. Kassoihin kuuluvien ansiosidonnaisesta n. 95 prosenttia maksaa valtio ja loput työttömyyskassa. Tässä on suuri moraalinen vääryys ja suuri laillinen epäkohta. Ihmettelen, ettei asiaan ole ennen puututtu.

Koska kaikki puolueet ja vieläpä EK ovat muutoksen kannalla, on ammattiyhdistysliike nyt hermostunut, ja yrittää sementoida valtansa.

Otin yhteyttä Elina Lepomäkeen, joka kertoi, että mitään puhetta ei ollut ansiosidonnaisen leikkauksista. Toisaalta rahathan kerää jo valtio, ei siihen tarvita lisäorganisaatioita. Lehdistä olen saanut tiedon, että ammattiyhdistysten malli on kallein ja Lepomäen esitys halvin.

Se, että ansiosidonnainen liitetään jonkun kerhon pakkojäsenyyteen haiskahtaa perustuslain vastaiselta toiminnalta. Suomessa on järjestäytymisvapaus. Toisin sanoen, saa järjestäytyä tai olla järjestäytymättä.

Aikanaan kaikki metsänomistajat maksoivat metsänhoitomaksua, jonka keräsi verottaja ja jolla ylläpidettiin Metsänhoitoyhdistyksiä. Vaikutti Mafian puuhilta. Nyt nähtävästi EU:n lakien vuoksi Metsänhoitoyhdistys on nykyään yhdistys, johon liitytään tai erotaan tarpeen mukaan. Ei pakkojäsenyyttä ja maksuja enää.

Maa, jossa on korkeat verot, kalliit hinnat, alhaiset palkat ja Euroopan keskiarvoa olevat sosiaaliset edut, joita ylläpitää n. miljoona ihmistä, täytyy olla jotain todella pahasti pielessä. Lääke näihin itseaiheutettuihin ongelmiin ei todella ole vanhan sementointi ja kustannuksien kasvattaminen.

Heikki Hakuri