Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pääkirjoitus Vuosikymmenten urakka jatkuu

Ammoisina aikoina Hiidenvesi oli vihtiläinen liikenteen valtaväylä. Olkkalan ja Vihdin kirkonkylän välissä Kirjavanjärvikin oli eräs luontainen laskeutusallas.

Vesi virtasi esteittä Vihtijärven ja Karkkilan perukoilta Hiidenveteen ja Lohjan kautta kohti merta.

Asukkaita Vihdissä oli vuonna 1800 noin 3 700. Maanviljelyksen vaikutukset Hiidenveden kuntoon olivat todennäköisesti mitättömät.

Vielä 1950-luvulla puutavaraa uitettiin ja hinattiin kaukaa Lohjan puolelta Vihtiin Kirkkojärven rantamille Haudankalliolle, josta puutavara kuljetettiin kapearaiteista rautatietä pitkin Olkkalaan sahattavaksi ja sieltä sitten Ojakkalan kautta jopa maailmanmarkkinoille.

Voimakas väestönkasvu, käsittelemättömien jätevesien kulkeutuminen avo-ojissa vesistöön ja lopulta Hiidenveden säännöstelyn aloittaminen tekivät tehtävänsä.

Vesi ei enää virrannut entiseen tapaan vapaasti ja vesistön kuormitus kasvoi kasvamistaan.

Vihdissä kunnallinen jätevesien käsittely alkoi kehittyä vasta 1960-luvulla, jolloin kirkonkylässä meijeri vielä laski herat suoraan Kirkkojärveen, joka oli osin jo umpeen kasvanut.

Vanhojen syntien korjaaminen alkoi järjestelmällisemmin 1990-luvulla.

Tällöin alkoi erilaisten Hiidenvesi-projektien kehittely. Tehokalastuskin aloitettiin suureellisesti. Saalis hehtaaria kohti oli kuitenkin varsin vaatimaton.

Suunnitelmia ja tutkimuksia on tehty kasapäin. Eräässä vaiheessa hankkeilla oli useampi sata laskeutusallasta ja kosteikkoa.

Hiidenveden kunnostaminen – tai pyrkimys sen asteittaiseen elvyttämiseen – on vuosikymmeniä kestävä urakka.

Vesistön kunnostamispyrkimyksiin on uponnut tähän mennessä huikea summa rahaa – ja valtava määrä tutkimuseuroja.

Nyt on uudenlaista valoa näkyvissä, sillä Hiidenvedellä on aloitettu erityinen ravinnetasetutkimus, jossa selvitetään vesistöön saapuvia, siellä syntyviä ja sieltä poistuvia ravinnevirtoja.

Tutkimuksen tavoitteena on vihdoin arvioida sisäisen ja ulkoisen kuormituksen merkitystä. Kymmeniä selvityksiä on tehty, mutta Hiidenveden ravinnetasetta on arvioitu perusteellisesti viimeksi peräti 20 vuotta sitten.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja