Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Maksaako kunta jatkossa lokasäiliöiden tyhjennyksen?

Jos Vihdin kunta haluaa alueelleen monopoliin verrattavissa olevan tilanteen eli päättää, mitä lokakuljetusyhtiötä omakotitalossa haja-asutusalueella asuvien tulee jatkossa käyttää, niin maksaako kunta silloin myös omakotiasujan kustannukset?

Jos viedään oikeus päättää vapaasti, mitä yritystä asukas lokasäiliöidensä tyhjennykseen käyttää, niin mielestäni tilanne on kenties verrattavissa kaupunkien ja kuntien viemäriverkostoon, jolloin kaupunki tai kunta hoitaa myös kustannukset ja pitää viemäriverkoston kunnossa. Verorahoilla tietenkin.

Mielestäni on myös aiheellista kyseenalaistaa Vihdin kunnan päättäjien ajatus siitä, mikä on hyväksi kunnan asukkaille, mikäli he ajavat lokakuljetusten monopolia ja palvelujen huononemista.

Sillä on havaittu, että niissä kunnissa, joissa on päädytty keskitettyyn eli ikään kuin monopoliratkaisuun, palvelu on selkeästi kärsinyt.

Mutta miksi kunta haluaa viedä pienyrittäjiltä työpaikat? Ja samaan aikaan väittää olevansa elinkeinoelämää edesauttava? Kenen elinkeinoelämää tässä edesautetaan?

On huvittavaa lukea lehdistä, kuinka Vihtiin halutaan uusia asukkaita ja uusia yrittäjiä. Tai miten kunnassa on hyvä työvoiman saatavuus. Juu varmasti on, kun pienyrittäjät ajetaan kortistoon.

Ja sitten hyvä sijainti… Pitää vaan muistaa mainita erittäin huono julkinen liikenne, niin on faktat kohdillaan.

Miksi kukaan haluaisi tänne muuttaa: palvelut eivät pelaa, joukkoliikenne on ala-arvoista ja asukkailta viedään vieläpä oikeus päättää, minkä yrityksen palveluja haluaa käyttää.

Kaiketi kunta kohta määrää senkin, että missä marketissa kukakin saa asioida!

Lopuksi lainaus Wikipediasta hakusanalla Monopoli: ”Lakisääteisen monopolin ylläpitäminen aiheuttaa yhteiskunnallisia kustannuksia, kun lakisääteisen monopolin omaava yritys joutuu puolustamaan monopoliaan turhin kustannuksin viestinnällä ja voimakkaalla suoralla vaikuttamisella päättäjiin. Tällaisesta kokonaistaloutta vahingoittavasta hyödyntavoittelusta käytetään nimitystä välistäveto.”

Jostain syystä sanalla ”välistäveto” on negatiivinen kaiku, mutta eihän tässä voi olla sellaisesta kyse.

Sitä kuusta kuuleminen...