Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen koronavaarallisin kirjasto on Vihdissä?

Koronaepidemia kiihtyi marraskuussa ja kuun lopulla HUS ilmoitti olevansa leviämisvaiheessa.

HUS esitti alueelleen tiukkoja rajoituksia, mutta kehotti kuitenkin erityiseen harkintaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan suhteen ja myönsi kuntien päättävän itsenäisesti omista rajoituksistaan.

Epidemia on keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja siellä päätettiin tiukoista koronarajoituksista.

Vihdissä oli juuri silloin tartuntarypäs yhdessä hoivakodissa, mikä nosti ilmaantuvuuden hetkeksi yli sataan (tartuntojen määrä 14 vrk:ssa/100 000 asukasta).

Pääkaupunkiseudulla oli silloinkin moninkertainen ilmaantuvuus.

Karviaisen koordinaatioryhmä kuitenkin säikähti niin, että Vihtiin ja Karkkilaan tuli marraskuun lopulla Suomen tiukimmat rajoitukset.

Pääkaupunkiseudulla sallittiin lasten ja nuorten ryhmäliikunta ulkotiloissa ja kirjastot olivat rajoitetusti auki.

Meillä sitten nämäkin kiellettiin.

Naapurissa Lohjalla lasten ja nuorten ryhmäliikunta sisätiloissakin sai jatkua ja kirjastot pysyivät auki.

Ylilyönnit korjattiin joulukuussa osittain. Lasten ja nuorten ryhmäliikunta ulkotiloissa sallittiin Karviaisen alueella ennen joulua, mutta lumen tulo tukki jalkapallokentät.

Kirjastoon jäi edelleen tiukemmat rajoitukset kuin missään muualla.

Vihdissä tartunnat ovat laskeneet 80 prosenttia marraskuun lukemista ja Karkkilassa tartuntoja on koko tammikuussa ollut vain yksi.

Epidemia on Karviaisen alueella siis ministeriön vaiheluokituksen mukaan laskeutunut perusvaiheeseen (ilmaantuvuus < 10/ 7 vrk, positiivisten näytteiden osuus < 1%, ei joukkoaltistuksia 14 vrk:n aikana, uudet tartunnat ovat yksittäisiä tai todetaan jo karanteenissa olevilla).

Olemme siis samalla tasolla kuin Lohja, jossa kirjastot ovat koko ajan olleet auki ja lapset sekä nuoret ovat saaneet harrastaa sisätiloissa.

Lohjalla oli marraskuun lopussa tartuntojen määrä 8/14 vrk ja tammikuun puolivälissä sama 8/14 vrk. Kirjastojen aukiolo ja lasten sisäliikuntaharrastukset eivät olleet vaikuttaneet epidemiaan mitenkään.

Näistä tosiasioista ei ole iloa vihtiläisille, sillä Karviaisen alueella ei haluttu ottaa mallia Lohjasta ja käyttää kuntien mahdollisuutta itsenäiseen päätöksentekoon rajoitusten suhteen.

Meillä on tammikuun loppuun asti siis edelleen samat rajoitukset kuin pääkaupunkiseudulla, joka on oikeasti vielä leviämisvaiheessa. Kirjastorajoitukset ovat edelleen tiukemmat!

Viime viikon perjantaina saatiin lukea, että Vihdissä ja Karkkilassa pitäydytään toistaiseksi lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksissa ja suosituksissa huolimatta siitä, että pitkäaikaisten harrastustoiminnan sulkemisten negatiiviset vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin on tunnistettu.

Toivotaan, että jo ensi viikolla asioiden tunnistamisesta siirryttäisiin tosiasioiden tunnustamiseen ja kirjastoissa saisi edes 15 minuutin ajan käydä hyllyjen luona.