Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ennakointi on edullisinta

Lumi on ollut useimpien ajatuksissa viimeisten puolentoista viikon ajan. Lumesta on nautittu, ja lumi on aiheuttanut ongelmiakin.

Tiiviisti rakennetuilla alueilla – joilla on ahtaat pysäköintialueet – lumi on pitkästä aikaa aiheuttanut vaikeuksia.

Pienten rivitalo- ja kerrostalotonttien piha-alueet ovat käyneet hyvin ahtaiksi kun lumen läjittämiselle ei ole tilaa.

Hälytysajoneuvoille ja esimerkiksi jätehuollon ajoneuvoille on aina turvattava esteetön kulku. Siihen ovat kiinteistönhoidon urakoitsijatkin sitoutuneet.

Kiinteistöjen piha-alueiden urakoitsijat alkoivat alkuviikosta kaiken lisäksi olla Vihdissä suurissa ongelmissa erityisesti Nummelassa, jossa viralliseksi luokiteltavaa lumenkaatopaikkaa ei ollut esteettömästi käytettävissä.

Vihdoin maanantai-iltana ongelma alkoi laueta kun kunnan maankaatopaikalle Höytiönnummelle ryhdyttiin järjestämään lumenkaatopaikkaa.

Kunnan ylläpitämien liikennealueiden reunoille kertyvien lumikasojen läjityspaikaksi oli kaavailtu osaa peltoaukeasta Naaranpajuntien ja kuntoportaiden välisellä alueella.

Valmistelutöitäkin tehtiin, mutta ympäristön tilasta huolta kantavat viranhaltijat tiettävästi kielsivät sen. Muutama vuosi sitten Nummelan keskustan lumikasoja kuljetettiin varastoon ja sulamaan juuri tälle samalle alueelle.

Ratkaisu kunnan lumien läjitysongelmaan junailtiin peltoaukean toisella laidalla olevan suuren palloiluhallin pihasta.

Kaikilta näiltä ongelmilta ja jopa kyseenalaisilta hätäratkaisuilta olisi vältytty jos lumenkaatopaikasta ja sen pelisäännöistä olisi ajoissa tehty ratkaisut ja tiedotettu niistä tarpeellisille tahoille.

Ratkaisuja pysytään aina tekemään nopeasti jos organisaatiolla on siihen halua ja kykyä ennakoida.

Rankat vajaan parin viikon takaiset lumisateet eivät tulleet yllätyksenä, sillä käytettävissä oli useita samansisältöisiä sääennusteita.

Ennakointi – valmistautuminen – on tehtävien moitteettomassa hoitamisessa avainasemassa. Tämän takia ennakointi on lumitöissäkin edullisinta. Se vähentää monien tahojen turhaa työtaakkaa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja