Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Kuiskaajan pesti päättyy aikanaan

Jos saisi kolme toivomusta, mitä toivoisi? Tietysti lisää toivomuksia.

Lukeminen on vähän samanlainen juttu. Kun osaa lukea, voi oppia myös mitä tahansa muuta.

Olen syyslukukauden seuraillut ekaluokkalaiseni lukemisen opettelua. Hänellä on joka päivä jonkinlainen lukuläksy, mikä on hyvä. Arjen askareissa lukemaan patistelu herkästi unohtuu, ellei sitä ole nimenomaisesti kotitehtäväksi annettu. Sitä paitsi opettaja on tässä asiassa isompi auktoriteetti kuin äiti.

Ekaluokkalainen osasi lukea kouluun mennessään – mutta sujuvaan ja ymmärtävään on edelleenkin matkaa. Hän suhtautuu lukuläksyihinsä penseästi, hoitaa ne tunnollisesti mutta pitkin hampain. Vähän kuin tiskikoneentyhjennysvuoronsa.

Minä kävin pikkukoululaisena puheopetuksessa. Opin siellä pullistamaan kieltä ja suipistamaan suuta. Opin myös lausumaan r-kirjaimen oikein. Valitettavasti en koskaan ottanut tätä taitoa kunnolla käyttöön.

Pelkkä oppiminen ei riittänyt. Vasta harjoittelu, jatkuva toisto olisi tehnyt minusta osaajan.

Samaa koitan sanoa lapselleni ja kannustaa häntä sinnikkäästi lukemaan, vaikka se vielä työläältä tuntuukin. Lukeminen on ehkä nyt hidasta ja hankalaa – mutta jos hän ei lue, niin ei se siitä helpotukaan.

Ymmärrän, että on kovaa kompastella eteenpäin ja verrata itseä muihin, joilla ei ole minkäänlaisia vaikeuksia. Huomaan, että lapsi silti treenaa.

Eräänä päivänä hän nimittäin paheksui, kun en ollutkaan lukenut hänelle kaikkia televisio-ohjelman tekstityksiä. Narahdin sitten itse teosta, sillä lapsen oli itsensä onnistunut lukea tekstit. Ja vieläpä hiljaa mielessään.

En ollut narahtamisesta pahoillani, ainoastaan ilahtunut hänen lukutaitonsa kehittymisestä. Vielä tulee aika, kun minun ei tarvitse lainkaan toimia telkkariohjelmien ja elokuvien kuiskaajana.

Silloin lapseni on saanut ylimääräiset toivomuksensa.

Hän pystyy tutustumaan maailmaan, kykenee suhtautumaan kriittisesti lukemaansa, voi oppia mitä tahansa, katsoa tekstitettyjä elokuvia ilman jatkuvaa suhinaa korvan juuressa – ja tietysti hän pääsee seikkailemaan ja tunnelmoimaan myös omin avuin kirjojen maailmassa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja