Kulttuuripalveluiden merkitys on korostunut kuluneen koronavuoden aikana. Palveluita ei normaaliaikoina aina muisteta arvostaa, mutta poikkeavien olosuhteiden vallitessa ääni muuttuu.
Museo ja teatteri elävät Vihdissä nyt koronataukoa. Kirjastossa palveluita on ollut tarjolla varsin rajoitetusti. Liikuntakulttuurin puolella rajoitukset ovat iskevät jopa rajusti nuoriin, jotka ovat tottuneet treenaamaan yhdessä.
Tähän mennessä on jo kuultu huolestuttavan paljon nuorten ajatuksia: uni ei tule ja ruoka ei maistu kun ei pääse mitään harrastamaan.
Juuri nyt on sopiva aika luoda edellytyksiä monenlaiselle harrastustoiminnalle, joka avautuu jossain laajuudessa sen jälkeen kun koronavirus ja sen muunnokset on selätetty. Aikaa voi siis kulua.
Vihtiläisen kulttuurin syntysanat on lausuttu Vihdin kirkonkylässä yli 500 vuotta sitten. Näkyvänä merkkinä tästä kirkonkylässä ovat Pyhän Birgitan kirkon rauniot.
Kirkossa asetettiin virkaansa Vihdin ensimmäinen nimeltä tunnettu kirkkoherra elokuussa vuonna 1507.
Sittemmin raunioituneen kirkon tuntumassa sijaitsee 1950-luvulla jylhälle paikalle rakennettu Niuhalan kansakoulurakennus – sittemmin Kirkkoniemen kouluksi nimetty.
Mikäpä siis olisikaan sopivampi paikka Vihdin kulttuurikeskukseksi kuin kesäteatterin ja kirkonraunioiden vieressä sijaitseva pysyvästä koulukäytöstä vapautunut koulutalo.
Kirkkoniemen koulun tiloja on tarvittu hiljattain Karkkilan Nyhkälän koulun oppilaiden väliaikaiseen käyttöön.
Kirkkoniemen koulusta on siis moneksi. Taannoiset rakennuksen myyntihaaveet haudattiin kun syntyi idea koko Vihdin kulttuurikeskuksen luomisesta kirkonkylään Vanhankirkonniemeen.
Asiaa on pyöritelty eri tahoilla jo monta kertaa. Tiistaina kulttuurikeskuksen hankesuunnitelmaa käsiteltiin kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa.
Ensimmäinen vaiheen hinta olisi 100 000 euroa. Sillä pääsisi hyvään vauhtiin.
Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja