Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Päivi Kallo Averialla kuhan mätiä keräämässä

Luoteis-Uusimaan lehtileike kesältä 1987 vie minut Olkkalaan Averia-järvelle. Kaunis päivä, rauhaisaa soutamista, suuria pyydyksiä, haavissa sätkiviä kuhia.

Lohjalaisen Porlan kalanviljelylaitoksen tutkijat soutavat järvellä ja tutkivat sumpuissa olevia kuhien kutualustoja.

"Soutuveneellä saavutaan lähes järven keskelle, jossa kuhien pyydykset ja sumpuissa olevat kutuastiat ovat."

Averia oli tuohon aikaan Suomen tärkein kuhan mädin keruupaikka. Edellisvuonna oli järvestä kerätty lähes yhdeksän miljoonan poikasen verran mätiä. Vastineeksi mädinkeruusta Averiaan istutettiin vuosittain kymmenisentuhatta kuhanpoikasta.

"Torstaina pyydyksessä oli myös kaksi kutuvalmista kuhaa, jotka laitettiin sumppuihin. Mädin keruun jälkeen kuhat lasketaan takaisin vapauteen."

Olin toista kesää Luoteis-Uusimaan toimittajana, ja juttukeikat veivät ympäri pitäjää. Ja kuten paikallislehdessä pitääkin, aiheiden kirjo oli laaja ja uutiskynnys matala.

Ja kuten paikallislehdessä pitääkin, aiheiden kirjo oli laaja ja uutiskynnys matala.

Suuri osa leikekansiossa tallella olevista jutuista on nyt kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin aivan vieraita. Keke Rosbergin puhelinhaastattelun SYP:n konttorilla toki muistan, samoin mönkijäkyydin Lohja Oy:n Katinhännän turvesuolla Ojakkalassa. Selin nuorisoseurantalon Seppolan remontista, tarkkuuslennon MM-kilpailuista tai Vihdin Sähkölle rakennettavasta uudesta toimitalosta (nykyinen kunnantalo) en olisi ilman lehtileikkeitä muistanut tehneeni juttua.

Jostain syystä juuri päivä Averialla muistui mieleeni kun helmikuun alussa palasin Luoteis-Uusimaan toimitukseen, nyt vt. päätoimittajaksi. Aihe oli nuorelle toimittajanalulle uusi: kalankasvatus. Mieliinpainuvinta taisi kuitenkin olla oivallus siitä, miten hyvin erilaisia ammatteja maailma onkaan täynnä.

Mitä Averialle kuuluu nyt?

Vuosi sitten Hiidenvesi-illassa kerrottiin, että järvi on välttävässä ekologisessa tilassa ja sille suunnitellaan kunnostussuunnitelman tekemistä. Järven kunnostuksen tavoitteena olisi vähentää rehevöitymistä ja näin parantaa järven virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Otettiinko järvestä viime kesänä vesinäytteitä ja järjestettiinkö koekalastus? Joko kunnostussuunnitelmaa laaditaan?

Täytyypä ottaa Averia jälleen juttulistoille mukaan.